Az újságíró archívumából – Rökk Marika: a Bambi értékesebb az Oscarnál

Mennyi minden történt a (művész)világban is a Bambi-díj 75 esztendővel ezelőtti, 1947. évi megalapítása, ám akár csak az (újságíró archívumából származó) 1995-i cikk megjelenése óta, az utóbbi 27 évben is! Évtizedekig rivaldafényben csillogott kedvencek álltak félre, távoztak örökre – ma már csak felvételekről csodálhatjuk nagyszerű énjüket és alkotásaikat. És persze jöttek újak nem kevesen – valamennyiünk szerencséjére. (Ha valaki időt szakít rá, és végignézi a Bambi-díjasok névsorát, szerfölött kellemes perceket szerezhet neki az emlékezés. Az ám, állítólag a magyar Rökk Marika kislánya, az ugyancsak színésznő, ám már osztrák Gabriele Jacoby nevezte el az őzet ábrázoló díjat Bambinak, Felix Salten meséskönyvének címszereplője alapján. – Az alábbí írás az igényesen szerkesztett, ám sajnos, megszűnt Képes Európa című hetilap 1995. november 15-i (43.) számában jelent meg:

Rökk Marika, a piruett királynője, a harmincas évek budapesti revü- és operett-csillaga, azután pedig évtizedeken át a német nyelvterület legmagyarabb filmsztárja mondta e sorok aláírójának:

„Számomra a Bambi-díj az Oscarnal is többet ér. Azért, mert azt a közönség, a legértőbb, legkényesebb ízlésű kritikusok milliói ítélik oda a művésznek. Ilyen sokan és egyszerre pedig nem szoktak tévedni…” – A Bécs melletti Badenben élő Rökk Marika az 1947-ben, tehát 75 esztendővel ezelőtt alapított Bambi-díj legelső kitüntetettje volt, aztán még háromszor, legutóbb 1990-ben kapta meg az Emil Sutor professzor alkotta arany(!) őzszobrocskát.

Az évtizedek során sajtóbirodalommá terebélyesedett német Burda kiadóház által alapított Bambi a legtekintélyesebb médiadíjjá lépett elő. Miként a kitüntetettek hosszú, hatszáznál több névből álló sora is bizonyítja, nem csupán Németországban, Ausztriában, Svájcban, hanem a világ számos más országában is. Eredetileg – azelőtt, hogy a televízió a legnagyobb hatású tömegtájékoztató- és szórakoztató eszközzé vált volna – a Bambi tisztán filmdíj volt. Ma már a tájékoztatás és szórakoztatás csaknem minden ágazatában nyújtott kiemelkedő teljesítményért adományozható. Ekként van a filmen és tévén (újságíróknak, műsorok alkotóközösségének is adományozható!) kívül művészeti, sport-, pop-, klasszikus, életmű stb. Bambi-díj.

A kedves aranyőzike által „megszemélyesített” kitüntetés alapvetően különbözik a többi film-, tévé és médiadíjtól, ugyanis – miként Rökk Marika is utalt rá – alapja, fokmérője a vitathatatlan népszerűség. Természetesen ez nem mond ellent azon alapvető követelménynek, hogy a díjra jelöltek, a kitüntetettek művészi, emberi, politikusi, újságírói, sport- és egyéb kvalitásait is mérlegeljék. Ekként például csupán valamelyik művészeti ágazatban pusztán jónak lenni kevés, ilyesmiért még nem osztogatnak Bambit. Ám ha a kiszemelt tartósan élvezi a széles közönség rokonszenvét, már joggal számíthat arra, hogy előbb-utóbb neki is átnyújtják Burdáék őzikéjét. Ez a népszerűség egyébként a patinás lapkiadó magazinjaira is jellemző: milliós példányszámban jelennek meg a Burda-hetilapok, a Bunte, a Freizeit Revue, a Bild+Funk, a Super Illu, a Glücks Revue. E magazinok igen népes olvasótábora (százmilliónál több ember anyanyelve a német!) már biztos ízléssel és ítélettel állíthat jelöltet a Bambira, amelyet mindig az éppen leköszönő esztendő legkiemelkedőbb és persze legnépszerűbb egyéniségei kapnak.

Werner Kimmig, a Bambi-díj tévéproducere és sajtófőnöke érdeklődésemre elmondta: az idei, immár 48. Bambi-díjosztásra november 18-án a müncheni főpályaudvaron kerül sor. Persze nem úgy, hogy a jelöltekkel vonatindulás előtt kezet fognak a peronon, hanem nagyszabású, rangos szórakoztató műsorral párosuló gálaeseten. A díjazottak egy része már ismert: Christo és Jeanne Claude (művészet és kultúra kategória) bolgár-francia művészházaspár, aki a nyáron becsomagolta a berlini Reichstagot. Bambi-díjat kap továbbá a Kelly Family (pop), Henry Maske (sport), Vanessa Mae hegedűművésznő (klasszikus zene). A nálunk jól ismert táncdalénekes, Caterina Valente és Vico Torriani, továbbá a könnyűzene német hegedűvirtuóza, Helmut Zacharias az életművéért kap Bambit.

A Bambi-díj átadási ünnepsége (november 25-én este háromnegyed 10-től felvételről közvetíti majd az RTL-televízió) csaknem fél évszázados történetében először szakít a hagyománnyal, és lép ki a színház- és hangversenytermek falai közül. Összekötve a kellemeset a hasznossal (azaz önreklámmal), a házigazda, a német vasút ezzel is szeretné bizonyítani ország-világ előtt, hogy biztonság,

és utasközpontúság mindenekelőtt. Ezzel is nő a népszerűsége, netán még Bambi-díjat is kaphat majdan.

Egy csokorra való a díjazottak közül (1948 óta):

A pálmát a német film nagy öregje, Heinz Rühmann (1902–94, A köpenicki kapitány) viszi el: 12 alkalommal tüntették ki Bambival. Az osztrák Peter Alexander énekes, film- és szórakoztatóművész kilenc, Sophia Loren olasz és Maria Schell osztrák filmszínész nyolcat, Gina Lollobrigida hetet kapott. Bambi-díjas továbbá a focista Franz Beckenbauer, JacquesYves Cousteau mélytenger-kutató természettudós és filmes, Placido Domingo sztártenor, a (részben magyar) Dzsingisz Kán együttes, Peter Falk, alias Columbo hadnagy, Stefan Heym (kelet)német író, Nigel Kennedy, a pop-Paganini, Karl Lagerfeld divatcsászár, Erik Ode, az Olsen-banda feje, Horst Tappert, azaz Derrick (kétszer) és Fritz Wepper, a sorozat hallgatag szereplője (ötször!), Katarina Witt (még NDK-sportolóként), a jégtánc királynője.

A politikusok sorából kiemelkedik Hans-Dietrich Genscher (jobb oldali kép), a merénylet következtében félig megbénult Wolfgang Schäuble, Rita Süssmuth, a német parlament elnöke, és – minő érdekesség – Borisz Jelcin, minden oroszok elnöke. Gorbacsov viszont nem, holott a német újraegyesülésnek ugyancsak főszereplője volt, ekként méltán (lehetett volna különösen) népszerű egyéniség.