Balatoni futár szerelmekkel

Kellemes olvasmány Tóth Gábor Ákos legújabb könyve is – a Balaton északi partján nyár- és télidőben egyaránt. Persze, olvashatják máshol is, nincs benne semmi geográfiai, etnikai és egyéb kirekesztő elem.

A sztori nem sokkal az utolsó kolerajárvány után játszódik, a millenniumi évek pompázkodó panorámájában. Főhőse, egyben narrátora egy fővárosi ficsúr, Csengődi, egy újságíró slapaj, akit büntetésből, Balatonfüredre száműztek. Áthágja a szerkesztőségi szabályokat, szabadszájú és időzavaros. A pesti delnők és mellnők kedvence, olyan szaporán gyakorolja az ágytornát, hogy csak késve tud beballagni a szerkesztőségbe. Hja, mindenért fizetni kell. A korabeli Füred még álmos település, ahol a helyi erők pompás villákat építenek az újgazdag turistáknak ki tudja milyen pénzekből. (Csak nem áthallás!?) A főhős érzi, hogy ha a pántlikázott pénzek valahogy elköltődnek, és majd másfajta szelek fújdogálnak, a gyorsan termett villákból omladozó, üres, gazdátlan házak lesznek.

Csengődi kezdetben éppen csak tengődik, sem a helybéliek, sem a turisták nem mutatnak különösebb érdeklődést. Sovány vigasz a számára a korosodó, molett művésznő hervadó bájának locsolása. Nyugalom, lesz benne szerelem is, fiatal lány, hozzávaló, de csak a könyv végén. Addig szegény nem túl sikeres tudósításokat küld lapjának, mert megismerkedve a rokonszenves füredi emberekkel, képtelen a tőle elvárt szenzációs, leleplező, bulvárcikkeket produkálni. De idővel barátkozik vele Sturm úr, a hol Jókai villát, hol kis zsinagógát építő mester és felesége, a fantasztikus szakácsnő (mert enni mindenkoron kell, méghozzá felsőfokon), és kíváncsi lesz rá még a szeretetotthont igazgató fantaszta is, miként az egyik hazai első női fotósok egyike, továbbá a neves Eötvös Károly és egy utolsó bakonyi betyár.

Hősünk viszont arra kíváncsi, hogy hol vannak és egyáltalán léteznek-e azok a bizonyos levelek. A helyi legenda szerint ugyanis az öregedő Jókai szerelmetes leveleket írt a Füreden gyógyuló ifjú gyámleányának. Hun új legenda? Zaklatás az irodalom erejével? Nem áruljuk el, mint ahogy azt sem, hogy megoldást talál-e hősünk az életére.

Tóth Gábor Ákos szerelme a Balaton, eddig hat könyvet szentelt neki. A hetedik, te magad légy kedves olvasó! S tekints el a könyv apróbb hibáitól, amelyektől nyáridőben a recenzens is eltekint. (A könyvet a XXI. Század Kiadó jelentette meg. 384 lap. ISBN 9789635680603.)