Balázs Péter professzor, a meggyőződéses európai „Szövetségi nagy érdemkeresztet” kapott

A német–magyar kapcsolatok és Európa alakítása területén szerzett kimagasló érdemei elismeréseként a német szövetségi elnök a Németországi Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének nagy érdemkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Balázs Péter professzornak, a Német–Magyar Fórum társelnökének és a Central European University professzorának. (Balázs Péter professzor kitüntetése / © Német Nagykövetség Budapest)

Balázs professzor, aki példamutatóan alakította a magyar Európa- és külpolitikát, immáron 20 éve elkötelezetten vesz részt különféle tisztségekben a magyar–német kapcsolatok alakításában. Két évtizeddel ezelőtt, 1997-ben Magyarország németországi nagykövete lett, akkor még Bonnban. A Magyar Külügyminisztérium államtitkáraként, és Magyarország későbbi, az Európai Unió melletti nagyköveteként sokat tett Magyarország EU-csatlakozásáért. A csatlakozás után ő lett az első magyar EU-biztos Brüsszelben.

Balázs Péter professzor és Lieselore Cyrus ügyvivő az adományozó oklevéllel. (© Német Nagykövetség, Budapest)

Később a tudománynak szentelte magát. Kiállt amellett, hogy az egyetemek a felsőoktatási szabadság és a nemzetközi párbeszéd színhelyei legyenek, először, mint a német nyelvű Andrássy Egyetem kuratóriumának elnöke, és 2005 óta a Central European University (CEU) professzoraként. A Német–Magyar Fórum társelnökeként kiáll a Magyarország és Németország bizalmon alapuló párbeszéde mellett, és gondoskodik eme formátum pártok feletti irányultságáról. Ezt a tevékenységét 2009-ben azért szakította félbe, mert a Magyar Köztársaság külügyminisztere lett.

Lieselore Cyrus ma ünnepélyes külsőségek között a budapesti Német Nagykövetségen nyújtotta át a kitüntetést. Köszöntőjében az ügyvivő hangsúlyozta, hogy Balázs professzor a számos magas beosztása gyakorlása közben „meggyőződéses európaiként nagy érdemeket szerzett országa európai struktúrákba történő integrálásában”. Szorosan együttműködött Németországgal, és erősítette a német nyelv mint, munkanyelv használatát Brüsszelben.