Barkácsolók, kertbarátok örömére bővíti kapacitását a miskolci Bosch

A hazánkban éppen 120 esztendő óta jelen lévő Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója gyártócsarnokot épít a miskolci elektromos kéziszerszámgyára számára – adta tudtul Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezetője. A tevékenységek egy részének új csarnokba áttelepítésével a vállalat az eddiginél nagyobb területen folytatja a termelést: a miskolci telephelyen 14 ezer millió forint értékű beruházás valósul meg. A megvalósítást a Magyar Állam egyedi kormánydöntés alapján mintegy 3400 millió forint vissza nem térítendő támogatás formájában járul hozzá.

A 20 ezer négyzetméteres csarnokban a miskolci kéziszerszámgyár 1200 munkatársa dolgozik majd: az új egységben fogják gyártani a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat (például fúrókat, fűrészeket,

multifunkciós szerszámokat, láncfűrészeket, sövényvágókat), valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat. A csarnok építése már elkezdődött és várhatóan 2019 végén fejeződik be.

A miskolci kéziszerszámgyár a nemzetközi Bosch-szabványok szerint is kiemelkedő technológiai infrastruktúra, a speciális szaktudás és a magas gyártási volumen alapján a Bosch-csoport elektromos kéziszerszám-üzletágának európai akkumulátor-gyártási kompetencia-központjává vált. A gyárban nem csupán elektromos kéziszerszámokhoz, hanem elektromos meghajtású kerékpárokhoz (eBike) is készülnek akkumulátorok. Ilyen kompetencia-központok csak stratégiai fontosságú telephelyeken találhatók, amik hosszú távú fenntarthatóságot és nemzetközi versenyképességet eredményeznek.

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a térségben is meghatározó tényezővé vált. A mára több mint 38 ezer négyzetméter területű üzem csaknem 2400 munkavállalót foglalkoztat. A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-t az idén májusban „Az év gyára” díjjal jutalmazták a 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű cégek versenyében. A gyárat a „Legjobb menedzsment folyamatok” címmel, a Bosch fejlesztési törekvéseit pedig az idén először meghirdetett „Ipar 4.0 Szakmai Különdíjjal” is elismerték. A gyár – amellett, hogy magas színvonalú duális képzésben is részt vesz – a térség egyik fő foglalkoztatója, és számos kis- és középvállalkozást emelt stratégiai partnerévé.