Bartók–Pásztory-díjasok 2019-ben

Boldoczki Gábor trombitaművész, Bella Máté zeneszerző, a Zeneakadémia tanárai és Konrád György brácsaművész vehette át az idei Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat a zeneszerző születésnek 138. évfordulóján. A rangos elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át. (A külföldi turnén tartózkodó Boldoczki Gábor helyett felesége vette át a díjat, ő szerepel a fotón; kép: Fazekas István)

Végrendeletében rendelkezett Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta a díj alapításáról, amely ma az egyik legrangosabb magyar zenei elismerésnek számít. A Zeneakadémia jeles professzoraiból álló kuratórium adományozza azon alkotó- és előadóművészeknek, együtteseknek, akik munkásságukkal számottevően hozzájárultak a zeneművészet, hazai zenei élet fejlődéséhez és a bartóki szellemiség megőrzéséhez.

Boldoczki Gábor trombitaművészt – mint generációjának kiemelkedő tagját – méltatta laudációjában Hőna Gusztáv harsonaművész. „Játéka könnyed, igazi tiszta hang bármit szólaltat is meg, csodálatosan muzikális szólista” – tette hozzá.

Bella Máté Fekete Gyula rektorhelyettes szerint „azon kevesek közé tartozik, akik már 35 éves korukra meghatározó személyiségévé váltak a magyar zenei életnek. Kortárs kompozícióit jelentős nemzetközi együttesek mutatják be, könnyűzenei művei a hazai rádiók kedvencei, zenés színpadi darabjai az ország legfontosabb színházaiban szólalnak meg.”

 „Nem tudok mozgás és zene nélkül élni” – idézte Konrád Györgyöt Onczay Csaba gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének tanára. „Híres vagy zenei sokoldalúságodról, könnyedén tudsz váltani a szólista szerepről a kamarazene minden formációjára. Hosszú évtizedek alatt megszámlálhatatlan emlékezetes koncerttel örvendeztetted meg hallgatóságod és a szakma minden muzsikusát.”

A díjazottakat elismerő oklevél, valamint a Bartók Bélát és Pásztory Dittát ábrázoló plakett mellett kétmillió forint pénzjutalom illeti meg, amelynek anyagi alapjául a Bartók-jogdíjak egy része szolgál.