Ösztöndíjat a tehetségeseknek!

A budai Szent Margit Gimnázium dísztermébe invitálta ma az érdeklődőket a hazai felsőoktatás talán legfontosabb pénzügyi partnere, hogy tájékoztatást nyújtson kezdeményezéséről. A Diákhitel Központ Zrt. tehetségnapi rendezvénye arra irányította rá a figyelmet, hogy felelősséget kell vállalnunk a tehetséggondozásban, mert a társadalom boldogulásának nem kis mértékben ez a záloga. (Nyitó képünk: a Szt. Margit Gimnázium a két világháború között.)

Mint Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus fejtegette: sokféle tehetség van, sőt valamennyien tehetségesek vagyunk – valamiben. Szorgalom, szerencse, a kíváncsiság ébrentartása, a körülmények alakulása és még sok minden más befolyásolhatja a tehetséges emberek sorsát. Nyújtanak-e kiemelkedő teljesítmény szakmájukban, hivatásukban. Kétségtelen: emberekre óriási hatást gyakorol a környezet, a családi indíttatás, egy-egy készség akár örökletes is lehet.

A Diákhitel Központ „tehetség napi meetup-ján” Danics Dóra énekesnő, Haumann Petra színésznő, Szilágyi Liliána úszó, Puskás Péter énekes, illetve doktoranduszok, egyetemi hallgatók beszéltek arról, hogyan sikerült saját tehetségüket kibontakoztatni? Érdemes-e szüleink hivatását folytatni, vagy válasszunk inkább más pályát?

Bugár Csaba vezérigazgató arról beszélt, hogy a Diákhitel Központ Zrt. immár negyedik alkalommal szervez programot a tehetséges fiatalok fölkarolására. A 2019/20. tanévben diákhitellel rendelkező olyan hallgatók vehetnek ebben részt, akik szakterületük mestereivé válhatnak, és már egyetemi/főiskolai hallgatóként látványos eredményeket, sikereket mutattak fel. A Diákhitel Ösztöndíj-programmal a pénzügyi szervezet egyszersmind eleget tesz társadalmi felelősségvállalásának: a jövő kiválóságainak támogatása, értelmiségi létalapjuk megteremtése tágabb értelemben az ország érdeke is.

Összesen tíz pályázót támogat ösztöndíj folyósításával a Diákhitel Ösztöndíj-program 2019 szeptemberétől 2020 júniusáig. Hallgatónként 70 000 Ft/hó, azaz összesen 700 ezer Ft/tanév összeget kap a nyertes pályázó. Az ösztöndíjjal járó minden kötelezően befizetendő adó és járulék megfizetését a Diákhitel Központ Zrt. vállalja.

A tavalyi pályázati kiírásra több mint 130 hallgató küldte el jelentkezését. Az ösztöndíjasok között szociológust, fizikust, geográfus hallgatót, vidéki és fővárosi, első- és másoddiplomást is díjazott a zsűri. A nyertesek közül többen Köztársasági vagy Erasmus Ösztöndíjasok, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia helyezettjei, társ- vagy önálló szerzők, tudományos kutatások résztvevői voltak.

A pályázati feltételekről ITT tájékozódhatnak az érdeklődők.