Bohém hangulat – karikatúra-kiállítás Debrecenben

Immár huszadik alkalommal rendeznek karikatúra-kiállítást a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a jó két évtized óta működő Konzervatórium Galériában. A Bohém hangulat című tárlatot Hofi Gézának szentelik. A megnyitó február 9-én (vasárnap) délután három órakor kezdődik. (A nyitó képen Hofi Géza; foto 168 Óra.)

Halála után több mint másfél évtizeddel is elevenen él a hazai társadalomban Hofi Géza emléke, és sokan gyakran nézik a tévécsatornákon és a youtube-on egykori fellépéseit. Elismertsége egyedülálló a határokon túl is a magyarság lakta vidékeken, illetve a távolabb élő magyar diaszpórák környezetében.

Hofi nem volt sztár, vagy celeb a szó mai, elkoptatott értelmében, hanem nagyszerű művész. A hazai kabaré történetének egyik leghíresebb alakja hatvan évvel ezelőtt lépett fel először Magyarországon, a debreceni Csokonai Színházban, ahová Szendrő József színigazgató szerződtette. Ebből az alkalomból Hofi szellemiségét hordozó, a magyar nyelv szépségére, kifejező erejére, játékosságára, logikájára épülő karikatúrákból álló kiállítási anyag készült el Debreceni Tamás ötletgazda instrukciói alapján.

Az elképzelést Fábry János Pulitzer-díjas karikaturista szabta Hofira, illetve ebben Jeney Klára portré-karikaturista is szerepet kapott: a nevéhez fűződik a meghívón szereplő Próbálj meg lazítani! címadó gondolat képben történő megformázása is.

Duffek Mihály exdékán évek óta fáradhatatlanul (f)akasztja a humort a kiállítás megnyitón, melyet szokás szerint zenei program követ a Liszt-hangversenyteremben, ahol az intézmény ütős tanszékének hallgatói adnak hangulatos műsort, várhatóan ezúttal is több száz fős közönség előtt.

A program végén pedig Hofi emléke előtt tisztelegve együtt énekli majd mindenki a kiállítás címadó nótáját.

A rendezők szeretnék, ha a kiállítás – itthoni és külhoni vándorkiállításként – sokfelé, szélesebb körbe is eljutna, hiszen kiemelkedő kulturális értéket képvisel.