Telefonfertőző trónörökös – elvált a károsult

Az ENSZ szakértői szerint a szaúdi trónörökös fertőzte meg az Amazon vezetőjének, Jeff Bezosnak a telefonját egy WhatsApp-on keresztül küldött preparált videó, valamint egy kémprogram segítségével. Az ügynek komoly diplomáciai következményei vannak, ugyanakkor meggyorsította az Amazon első emberének válását.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának két szakértője vizsgálta meg Jeff Bezos telefonját, miután ezt kérte az Amazon vezetője. A jelentésük szerint a készüléket 2018. május 1-jén fertőzték egy MP4 kiterjesztésű videófájl segítségével. A videófájl egy WhatsApp használói fiókból érkezett, melyet személyesen Szaúd-Arábia trónörököse, Mohammed bin Salman használt. Jeff Bezos és a trón várományosa egy vacsorán találkozott, és cserélt egymással telefonszámot.

Miután Jeff Bezos lejátszotta telefonján a fertőzött fájlt, a készüléke már nyitott könyv volt a szaúdiak számára. Az elemzés szerint órákkal az mp4 fájl elküldése után az Amazon vezetőjének telefonjáról addig nem tapasztalt mennyiségű adat kezdett áramlani kifelé. Az alapnak számító 430 kb-nyi adat hirtelen 126 MB-ra növekedett.

Ez az adatszivárgás a következő hetekben-hónapokban is folytatódott, és elérte a 4,6 gigabájtnyit. A jelentéskészítők nem megerősített véleménye szerint a telefont a más szaúdi megfigyelési ügyekben is használt, az izraeli NSO Csoport Pegasus-3 szoftverének segítségével hekkelték meg.

Ezt a szoftvert általában nemzeti titkosszolgálatok vásárolják meg.

A program fejlesztői szerint a szoftver célja a terrorista tevékenység megfigyelése. Nyilvánvaló, hogy minden kormány a saját problémáinak megoldására használja. Az NSO-csoport sajtóközleményben adta tudtul, hogy szakembereit sokkolta a hír, és kész együttműködni minden hatósággal az ügy tisztázása céljából.

A tulajdonos Facebook ismeri a WhatsApp sebezhetőségét, és tavaly ősszel pert is indított az NSO-csoport ellen, amely szerinte 1400 kiemelkedő kormányzati személyiség, diplomata és újságíró telefonját fertőzte meg szoftverével. A fertőzött készülékek között volt a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi készüléke is, aki a Jeff Bezos birtokában lévő The Washington Post újság ismert munkatársa volt, és aki írásaiban sokat bírálta a szaúdi rendszert.

Az ENSZ már jelezte, hogy a szaúdi királyság a közösségi média segítségével indított félrevezető, manipuláló kampányokat, ám a telefonok megfigyelése nem tartozott az eszköztárába, ez pedig újabb diplomáciai botrányt okoz.

A telefonról kiszivárgott adatok siettették Jeff Bezos tervezett válását is: néhány kompromittáló fotó újságírók kezébe jutott, akik megpróbálták megzsarolni az Amazon vezetőjét. Jeff Bezos elejét vette az ügynek, és egy nyilvános blogposztban bejelentette a zsarolást, ezzel nyilván meggyorsította az egyébként is elkerülhetetlen válását.