Bulgária, Románia és Horvátország a schengeni térségbe tart

Az Európai Bizottság felszólítja a Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb tegye lehetővé Bulgária, Románia és Horvátország számára teljes körű csatlakozást a schengeni térséghez. Ma elfogadott közleményében a Bizottság számba veszi a három tagállam által a schengeni szabályok alkalmazása terén elért jelentős eredményeket.

A három tagállam évek óta, a világjárvány miatti korlátozások idején is, valamint a közeli múltban, az Ukrajnában zajló háború példátlan következményeivel szembesülve is látványosan hozzájárul ahhoz, hogy a schengeni térség megfelelően működjék. Bár a három országra részben már vonatkoznak a schengeni szabályok, még mindig folyik határellenőrzés az uniós belső határaikon, és ezért nem részesülhetnek a belső határellenőrzés nélküli schengeni térséghez való tartozás valamennyi előnyéből. Követelmény e tagállamokkal szemben, hogy teljes mértékben a schengeni térség részévé váljanak, ezért – mivel eleget tesznek a feltételeknek – ezt most lehetővé is kell tenni számukra.

A schengeni térség kibővítése a közös külső határaink erősebb védelme és a hatékony rendőrségi együttműködés révén biztonságosabbá teszi Európát, a határokon való várakozás kiiktatásával és az emberek és a vállalkozások közötti kapcsolatok megkönnyítésévelfelvirágoztatja kontinensüket, továbbá növeli a vonzerejét azáltal, hogy jócskán kibővíti a világ legnagyobb, belső határellenőrzés nélküli közös térségét.