Kvantum-számítástechnika: 40 ezer informatikai szakembert foglalkoztat a Bosch

Folytatja a digitális átalakulást a Bosch. A technológiák és szolgáltatások szállítója a következő három évben tízezermillió eurót (!) fordít digitalizációra és hálózatba kapcsolásra. Ennek kétharmadát ígéretes új technológiák fejlesztésére és bővítésére szánja, különös tekintettel a hosszú távú fenntarthatóságra, valamint a mobilitás és az Ipar 4.0 megoldásaira.

Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke Berlinben, az idei Bosch Connected World (BCW) AIoT-iparági konferencián bejelentette: a jövőben a Bosch az IBM-mel működik együtt a kvantum-számítástechnika területén. A cél az, hogy a következő tíz évben az anyagok kvantum-számítástechnikai szimulációjával találjanak helyettesítő anyagokat a szén-dioxid-semleges hajtásrendszerekben – az elektromos motorokban és az üzemanyag-cellákban – alkalmazott nemesfémek és ritkaföldfémek felváltására.

A Bosch az ipari alkalmazások szempontjából különösen fontos anyagok szimulációjában rendelkezésére álló sokévi tapasztalatát viszi az együttműködésbe, cserébe pedig az IBM-felhőn keresztül az IBM több mint húsz fejlett kvantum-számítógépből álló flottájához férhet hozzá. A kvantum-számítógépek jövőbeni nemzedékeinek segítségével a Bosch olyan módszerekkel tervezi kiszámítani az új anyagok tulajdonságait, amik a szükséges idő vagy az adott komplexitás következtében már nem alkalmazhatók a hagyományos számítógépeken.

Amint a távolabbi jövőben tovább nő a kvantum-számítógépek teljesítménye, már a hagyományos számítógépek számára szükséges idő töredéke alatt is lehetővé válhat, hogy következtetéseket vonjanak le az új anyagok jellemző tulajdonságairól. Az érdeklődésre számot tartó alkalmazások felkutatására szolgáló kvantum-algoritmusokon zajló munkában a Bosch és az IBM szakértőinek kutatásai is megjelennek.

„Megosztjuk az IBM szakembereivel a specifikus alkalmazási területekre szánt anyagok szimulációja közben gyűjtött tapasztalatainkat, cserébe pedig mélyebb betekintést nyerünk a kvantum-számítástechnika – a hardvert is beleértve – teljesítményébe és alkalmazhatóságába. Együtt új szintre emelhetjük a kvantumszimulációt, és nemzetközi szinten is versenyelőnyre tehetünk szert” – hangsúlyozta Hartung.

Az üzemanyagcellákban felhasználható új anyagokon kívül a Bosch az elektromos motorokba építhető új mágnesek iránt is érdeklődik, amik könnyebbek, kompaktabbak, hatékonyabbak és könnyebben hozzáférhetők. Az ilyen új anyagok várhatóan környezetkímélőbbnek is ígérkeznek az elektromos járművek fontos alapanyagának számító ritkaföldfémeknél.

A kvantum-számítógépek szoftvereit tekintve a német tudomány és ipar szilárd pozícióval rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával zajló világméretű versenyben. A piackutató intézetek is nagy lehetőséget látnak ebben a technológiában, például a Boston Consulting Group becslése szerint a kvantum-számítástechnika piacának volumene az új termékekkel és szolgáltatásokkal együtt 850 000 millió dollár is lehet a következő 15–30 évben. Ugyancsak biztatók a kvantumérzékelő-technológia területére vonatkozó előrejelzések, a McKinsey várakozásai szerint ez a piac akár hétezermillió dollárra is bővülhet a jövőben.

„A kvantumtechnológia döntő fontosságú Európa technológiai szuverenitása szempontjából. Fontos, hogy ne más régiókra bízzuk az önálló fejlesztést, hanem új ipari alkalmazási területeket nyitva üzleti modelleket dolgozzunk ki” – emelte ki Hartung.

Jelenleg a Bosch mintegy 30 szakértője dolgozik a kvantumérzékelő-technológia és a kvantum-számítástechnika területein, az év eleje óta pedig egy új Bosch-cég igyekszik felgyorsítani a kvantumérzékelők megjelenését a kereskedelmi forgalomban. A Bosch kutatásai már évek óta zajlanak ezen a területen, és nemzetközi szinten is vezető szerepet tölt be. Akárcsak a kvantum-számítógépekben, a kvantumérzékelőkben is óriási lehetőség rejlik, amik mindeddig soha nem látott pontosságot kínálnak a hagyományos mikro-elektromechanikai (MEMS) szenzorokhoz képest – belátható időn belül akár ezerszeres mérési pontosság is elérhető velük.

Az orvostudományban például a kvantumérzékelők olyan neurológiai rendellenességek pontosabb és könnyebb diagnosztizálását segíthetik, mint az Alzheimer-kór. Akár az idegi impulzusokat is érzékelhetik majd, így mozgathatnak orvosi protéziseket, illetve a puszta gondolatvezérlést is lehetővé tehetik a virtuális valóságban – mutatott rá Hartung.

A digitalizáció kínálta lehetőségek kiaknázása és a hálózatba kapcsolt világ alakításában való aktív szerepvállalás érdekében a Bosch is igyekszik megnyerni a mélyreható informatikai és szoftveres szakértelemmel rendelkező munkatársakat. A vállalat jelenleg mintegy 40 ezer szoftverszakértőt alkalmaz. A Bosch nemrég alakult Decarbonize Industries startup cégének munkatársai például olyan szoftvermegoldást fejlesztenek, amely az ipari vállalkozásokat segíti szén-dioxid-semlegességük megvalósításában. A Bosch és az EWE AG energiaszolgáltató közös fejlesztésében készülő platform a többi között az energiapiac, a jogi szabályzás aktuális adatai alapján segíti a vállalatokat a hosszú távú fenntarthatósági célok megvalósításában.