Cégeket zárnak be és otthoni karantént kérnek spanyol régiók

(Alicantei tudósítás) Asztúria, Castilla és León, valamint Aragónia is bezáratja a nem létfontosságú gazdasági tevékenységet végző cégeket két hétre. Előbbiek ráadásul hivatalos levélben fordultak a kormányhoz, melyben azt kérik: biztosítsák számukra a megfelelő jogi hátteret az otthoni karantén kihirdetéséhez. A kormány egyelőre elzárkózik ettől a lehetőségtől. Navarra és Valencia eközben meghosszabbította régiós karanténját. Hétvégén éjszakai zavargások voltak nagyvárosokban: arcukat eltakaró, kapucnis fiatalok vonultak utcára, hogy rongálással tiltakozzanak az éjszakai kijárási tilalom és az egyéb, a koronavírus megfékezését célzó intézkedések ellen. (A nyitó kép forrása: Fotó: 20Minutos)

Asztúria után Castilla és León, valamint Aragónia is bejelentette a nem létfontosságú gazdasági tevékenységek leállítását. Asztúria hétfőn hirdette ki az új rendeletet, ami szerdán lép életbe. Az elnök, Adrián Barbón emellett azt is kijelentette, hogy hivatalos levélben kéri a központi kormányt, hogy engedélyezze 15 napra Asztúria lakóinak teljes karanténját. Addig is: a nem létfontosságú tevékenységet végző cégeket szerdától két hétre bezárják, ugyanúgy, mint a tavasszal. Ezzel a döntéssel tovább tudják csökkenteni az állampolgárok szabad mozgását.

Fotó: El Rincón Legal

Asztúria után Castilla és León elnöke, Alfonso Fernández Mañueco jelentette be, hogy péntektől bezáratják az összes vendéglátóhelyet; csak azoké maradhat nyitva, akik házhoz szállítják az ételt. Továbbá: bezárják a bevásárló-központokat és a sportlétesítményeket is két hétre. A kiskereskedők, valamint a bevásárló-központok élelmiszerüzletei továbbra is nyitva tarthatnak. Megtiltják ugyanakkor az idősotthonok látogatását péntektől.

Alfonso Fernández Mañueco (bal oldalt), Castilla és León elnöke (Kép: Tribuna Ávila)

Kedd este Aragónia is kihirdette a nem létfontosságú tevékenységek leállítását. Sira Repollés a közösség egészségügyi tanácsnoka sajtótájékoztatóján bejelentette: kedd este nyolckor életbe is lép az új törvény, melynek értelmében minden olyan gazdasági tevékenységet beszüntetnek egy időre, ami nem létszükséglet. Emellett megtiltják az aragón provinciák közötti szabad mozgást is. Tilos lesz zárt térben sportolni, nem lehet kulturális rendezvényeket szervezni és bezárják a játéktermeket is. Repollés szerint meg kellett tenniük ezt a drasztikus lépést még azelőtt, hogy a kórházak intenzív osztályai megtelnének.

Sira Repollés, Aragónia egészségügyi tanácsnoka (Kép: Cope)

Meghosszabbította közösségi karanténját Valencia. Az elnök, Ximo Puig újabb egy héttel toldotta meg a korlátozást, melynek értelmében csak engedéllyel lehet ki- és belépni Valencia területére. A három provincia, Alicante, Castellón és Valencia között ugyanakkor továbbra is szabad az átjárás. Navarra is zárva tartja önmagát, valamint a bárokat és éttermeket is. Navarrába is csak igazolással lehet belépni, illetve ugyanez a szabály vonatkozik azokra is, akik el szeretnék hagyni az autonómia területét.

(Fotó: 20 Minutos)

Véget ért a közösségi karantén Madridban – legalábbis egyelőre. A kormány a múlt héten engedélyezte Isabel Díaz Ayusonak, Madrid elnökének, hogy csak két hétvégére zárja le Madridot. A döntés értelmében éjfélkor megszűnt a korlátozás és ismét szabadon lehet mozogni a régiók között, kivéve 35 egészségügyi zónát, melyek közül 32-ben már hetek óta ellenőrzik a ki-bejárást; hozzájuk csatlakozott három új kerület, egy közülük majadahondai, kettő pedig cosladai.

A korlátozott régiók listája:

Núñez Morgado (Chamartín), Guzmán el Bueno (Chamberí), San Andrés, San Cristóbal y El Espinillo (Villaverde), Entrevías, Peñaprieta, Alcalá de Guadaira, Rafael Alberti, Numancia, Pozo del tío Raimundo (Puente de Vallecas), Daroca (Ciudad lineal), Vinateros – Torito, Pavones y Vandel (Moratalaz), Puerta del Ángel (Latina), Virgen de Begoña (Fuencarral), Infanta Mercedes y Villaamil (Tetuán).

Collado Villalba (ZBS de Collado Villalba Pueblo), Coslada (ZBS Barrio del Puerto y Doctor Tamames), Guadarrama (ZBS Guadarrama), Majadahonda (ZBS Majadahonda), Pozuelo de Alarcón (ZBS San Juan de la Cruz), Parla (ZBS San Blas y ZBS Pintores), en Colmenar Viejo (ZBS Colmenar Viejo Norte), Morata de Tajuña (ZBS Morata de Tajuña), Torrejón de Ardoz (ZBS Las Fronteras y ZBS Brújulas), El Boalo (en la ZBS de Manzanares el Real), Villarejo de Salvanés, (ZBS Villarejo de Salvanés), Colmenar de Oreja (ZBS Colmenar de Oreja).

Madrid ezen a hétvégén ismét bezár három napra az Almudena (Día de la Almudena —> Madrid védőszentjének napja)ünnep miatt, így péntektől vasárnap éjfélig ismét csak engedéllyel lehet majd mozogni egész Madrid közösségben.

Fotó: 20 Minutos

Éjszakai zavargásokkal küzdöttek a rendőrök egész hétvégén. Szombat este kezdődtek a rendbontások a nagyobb városokban, köztük Madridban, Barcelonában, Burgosban, Santanderben, Logroñoban és Leónban. Huszonévesek, illetve kiskorúak szervezetten vonultak utcára, hogy tiltakozzanak az éjszakai kijárási tilalom és a vírus megfékezését célzó intézkedések ellen. Kukákat, konténereket gyújtottak fel, autókat, üzleteket, lépcsőházak ajtaját rongáták meg, boltokat fosztottak ki, üvegekkel, fáklyákkal, kövekkel, helyenként tojásokkal támadtak a rendőrökre. Mindannyian az arcukat eltakarva, kapucniban harcoltak.

A rendőrök rengeteg fiatalt őrizetbe vettek. Többen a szélsőjobboldali Voxhoz kötik a megmozdulásokat, a Vox viszont azt állítja, hogy semmi köze hozzájuk. A katalán Mossos talált a rendbontók között olyanokat, akik a szélsőjobboldali elveket képviselik, ugyanakkor több utcai zavargónak semmi köze politikai ideológiákhoz.

Fotó: El español

Több tucat fiatal takarította ki Logroñot az éjszakai zavargások után. Egy 16 éves fiú, Pablo Alcaide állt a kezdeményezés élére, aki az Instagramon tette közzé a felhívást, melyben a vele egykorúakat hívta az utcára, hogy együtt hozzák rendbe azt, amit a szélsőséges csoportok az elmúlt három napban tönkretettek. Összeszedték a szétdobált üvegeket, köveket és helyükre tették a város különböző berendezési tárgyait.

Fotó: La Vanguardia

Az ifjú Pablo kezdeményezése és a fiatalok közös munkája mellett a kormány sem ment el szó nélkül: Pedro Sánchez miniszterelnök Twitter oldalán mondott köszönetet nekik „csodálatra méltó reakciójukért”, majd a „nagylelkűség, elkötelezettség, felelősségvállalás” példáiként emelte ki őket.