Civil-díj azoknak, akikben megbízhatunk

Sok-sok példa bizonyítja, hogy az állami, hivatalos tehetetlenséggel, maradisággal, bürokratikus tesze-toszasággal szemben az alulról szerveződő, független, egyre többeket vonzó, önsegítő alakulatok mennyire hatásosak, hatékonyak. Az újító, mind szélesebb rétegekben abszolút bizalmat ébresztő civil kezdeményezések, szervezetek hasznos és hatásos részei a társadalom mindennapjainak.

Nyolc civil szervezet kapott elismerést a ma esti Civil-díj gálán különféle területeken elért eredményeiért. A szakmai kategóriákban a zsűri a múlt év legsikeresebb civil kezdeményezéseit díjazta, amelyek között kiemelkedőek voltak a koronavírus-válságra válaszoló kezdeményezések.

 A Civil-díj program célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a kezdeményezésekre, amelyek utóbbi egy évben kiemelkedő eredményeket értek el, különösen újszerűek, rendkívüli összefogásra sarkalltak, változást indítottak el, vagy „csak” jó példával szolgálnak a többi civil számára. A díjat alapító NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ) Alapítvány küldetése immár 27 éve a hazai civil ágazat megerősítése és az adományozás fejlesztése. A díj célja ezért az is, hogy a lehető legtöbben megismerjék a szektor kiemelkedő kezdeményezéseit, és erősödjék a szervezetekbe vetett bizalom.

Az idei szervezetek és munkáik:
●  A legígéretesebb új szervezet: Alteregom Egyesület
●  A legjobb együttműködés: KórházSuli Alapítvány: Amikor a világod a feje tetejére áll…
●  A Legjobb helyi kezdeményezés: összefogás a Vasasi Füstölő megmentéséért csoport: Fiatalok a 100 éves Füstölő megmentéséért
● A legjobb társadalmi vállalkozás: AdniJóga
●  A legnagyobb hatású projekt: Társaság a Szabadságjogokért – Rendkívüli helyzet, állandó védelem!
●  A legjobb kommunikációs kampány: Háttér Társaság, Szivárványcsaládokért Alapítvány: A család az család
●  A legsikeresebb érdekérvényesítési projekt: Magyar Kerékpárosklub: Új kerékpársávok Budapesten
●  A legsikeresebb adománygyűjtés: Független Előadó-művészeti Szövetség: Második hullám – Támogassuk a színházi dolgozókat!
● Közönségdíj: Háttér Társaság, Szivárványcsaládokért Alapítvány: A család az család.

Kereken 130 jelentkezés érkezett a pályázatra, amelyen a 2020. év legsikeresebb civil programjait kereste a főszervező NIOK Alapítvány partnerével, a Civil Iránytű Alapítvánnyal és a szakértőkből álló zsűrivel.

A múlt év már csak a koronavírus világjárvány alatt tapasztalt társadalmi összefogás és számtalan inspiráló program miatt is érdekes, a döntőbe jutott kezdeményezések is nagy arányban válaszoltak a kapcsolódó kihívásokra.

A nyerteseket vállalati és civil vezetőkből, szakemberekből álló zsűri választotta ki, a kilencedik díjat pedig a közönség ítélte oda online szavazással.