Kutatók Éjszakája: az idén (remélhetőleg) újra személyesen

Holnap este 8-tól lehet jelentkezni a Kutatók Éjszakája programjaira a szeptember 24-én délután az ország számos pontján, 75 intézmény – kutatóintézet, egyetem, iskola, kis- és nagyvállalat – szervezésében sorra kerülő, nagy érdeklődéssel várt eseménysorozatra, amelynek támogatója az idén alakult Kutatók Éjszakája Alapítvány az Európai Tudományért.

Tavaly a járványhelyzet miatt a Kutatók Éjszakája programjain csak a világhálón keresztül, online lehetett részt venni, szemben a korábbi években megszokott, sok embert vonzó eseményekkel. Az idén – a járványügyi korlátozások szigorú megtartásával – újra lehetőség nyílik a személyes részvételre, és a tavalyi tapasztalatokra építve, a programsorozatban részt vevő sok intézmény a világhálón keresztül is hozzáférhetővé teszi a rendezvényeit, hogy a távolban levők is „jelen lehessenek”, valamint azt, hogy számos előadást, kísérletet az esemény utáni időszakban is meg lehessen tekinteni.

Mivel a személyes részvétel sok esetben – a helyszín befogadó képessége miatt – csak korlátozott számú érdeklődő számára lehetséges, sok programon az idén is csak előzetes jelentkezés után lehet részt venni. Ezt az egyes programok mellett található ikon mutatja. A programokra a Kutatók Éjszakája honlapján kell regisztrálni; minél előbb jelentkezik valaki, annál nagyobb eséllyel jut be az eseményre. A jelentkezés holnap, szerdán este nyolc órakor kezdődik és 23-án éjfélig tart a www.kutatokejszakaja.hu oldalon.

A szervező intézmények mostanáig ezernél több programot hirdettek meg; a választék még bővülhet.