Anilogue-fesztivál: fecskék és sárkány röppentek az élre

A „Kabul fecskéi” című alkotás nyerte az egész estés animációk versenyét a 17. Anilogue nemzetközi animációs filmfesztiválon. A díjat a film egyik rendezőnője, Eléa Gobbé-Mévellec vette át szombat este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett zárógálán.

A herceg utazása című film a zsűri külön elismerését kapta. A rövidfilmek versenyében a tádzsik gyökerű cseh Daria Kashcheeva „Lány” című filmjének ítélte a zsűri Best of Anilogue Díjat. Az idén először gyerekeknek készült húsz animáció is versenyzett. A gyerekfilmek – és a diákzsűri díjának – győztese is a szlovák Martin Smatana „A papírsárkány” című animációja. Mindkét rövidfilmes díj 1000 eurós pénzjutalommal jár.

A közönségdíjat az egész estés filmek közül a „Buñuel a teknősök labirintusában” című munka kapta, a rövidfilmek közül a „Bordák ketrecében”, a gyerekfilmek közül pedig a „Hajótöröttek”.

Az ötnapos fesztiválon 13 egész estés filmet és 300 új rövid animációt láthatott a közönség. Vasárnap 17 órától megtekinthetők a nyertes kisfilmek az Urániában és este kilencig egy sor helyszínen számos vetítés várja még a rajzfilmek iránt érdeklődő közönséget.