Cseh Katalint méltatják Brüsszelben

A Politico című amerikai hírportál brüsszeli kiadása – abból kiindulva, hogy az Európai Parlament egyre inkább „mutatja izmait” a többi uniós intézménynek, és mind nagyobb szerepre tart igényt a politika alakításában – a testület 751 képviselője közül 20 olyan kiválasztottról közöl rövid portrét, aki megítélése szerint különös figyelmet érdemel, és rango-nevet szerezhetnek maguknak EP-képviselői tevékenységükkel.

A Politico kiemelt névsorában helyet kapott Cseh Katalin, a Momentum politikusa, az Újítsuk meg Európát elnevezésű liberális képviselőcsoport egyik alelnöke. A portál ezt azzal indokolja, hogy a 31 éves Cseh Katalin azon fiatal megválasztottak egyike, aki mind hazájában, Magyarországon, mind az Európai Parlamenten belül igyekszik megváltoztatni a politikai kultúrát. EP-képviselői pozícióját arra használja, hogy leleplezze Orbán Viktort, és hogy megszólítsa a közép-európai fiatalokat. Cseh Katalin idealizmusa megmérettetik majd ebben a testületben, amely a képviselői csoportok közötti politikai alkukra, adok-kapokra épül. Küzdelem lesz megtartania a magyar liberális szavazóknak tett ígéreteket az Újítsuk meg Európát elnevezésű, sokszínű csoport politikáját alakítva – írja a Momentum EP-képviselőjéről a Politico.

A The New York Times is átvette az AP anyagát Roger Scruton brit konzervatív filozófus haláláról. A 75 éves korában elhunyt Scrutonról megemlékezve az amerikai hírügynökség azt írja: széles körű tisztelet övezte Kelet-Európában azért a támogatásért, amit a kommunista uralom idején nyújtott a disszidenseknek. Elismerésben részesítette őt Václav Havel néhai cseh köztársasági elnök, a lengyel kormány, valamint Orbán Viktor, Magyarország jobboldali miniszterelnöke. Az amerikai hírügynökség konkrétan arra nem tér ki, én teszem hozzá, hogy Scruton a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapta Orbántól.

Scruton – írja az AP – a tradíciót, a magas kultúrát és a brit vidéket értékelte, miközben ellenszenvezett a szocializmussal, a liberalizmussal, a posztmodern építészettel és a népszerű kultúra jó részével. Azt vallotta, hogy a homoszexualitás nem normális dolog, ezért ellenezte az azonos neműek házasságkötési lehetőségét. Helyeselte a halálbüntetést, ugyanakkor kételyeinek adott hangot azt illetően, hogy az erőszakos közösülést bűncselekménynek kell-e tekinteni. 1999-ben a Pet Shop Boys megnyerte vele szemben a rágalmazási pert, miután azt állította a popkultúráról szóló könyvében, hogy az együttes számai legnagyobbrészt hangmérnökök munkájának köszönhetők. Scruton 2002-ben felajánlotta egy dohánygyárnak, hogy pénzért hajlandó lenne a dohányzás mellett érvelő médiacikkeket írni.

2018-ban a brit konzervatív kormány tanácsadóként alkalmazta őt azzal a megbízatással, hogy járuljon hozzá a modern építészet színvonalának emeléséhez. Néhány hónappal később azonban elbocsátották, mert a New Statesman című – egyébként baloldali szemléletű – magazinnak adott nyilatkozatában – kormányzati alkalmazott esetében elfogadhatatlanul, az államközi kapcsolatok szempontjaival összeegyeztethetetlen módon – a kínai hatóságokról azt állította, hogy robotokká alakítják át saját népüket. Ugyanebben az interjúban egyébként becsmérelte Soros Györgyöt, az iszlamofóbia szóról pedig azt állította, azt annak érdekében találták ki, hogy lehetetlenné tegyék a vitát egy fontos kérdésről. Ezután viszont a magazin nyilvánosan elnézést kért, mondván, az interjút a közösségi médiában úgy promotálta, hogy az nem tükrözte pontosan Scruton professzor nézeteit. Ekkor visszakapta kormányzati megbízatását. Az ügyről úgy nyilatkozott, hogy az szerinte boszorkányüldözés, a jobboldali konzervatív hang elhallgattatásának a kísérlete volt.

Az AP ismerteti Timothy Garton Ash liberális brit történész véleményét, aki szerint Roger Scruton „rendkívüli intellektus volt, a tudás és a humor embere, a közép-európai disszidensek nagy támogatója. Az a fajta provokatív – és néha felháborító – konzervatív gondolkodó, akinek a létezése örömmel kell, hogy eltöltse a valóban liberális társadalmat, mert – kihívás a számára”.