Drogok és függőség – osztrák podcast-sorozat mindenekelőtt fiataloknak

Ausztriában egyedülálló az a podcast (=interneten megnézhető, meghallgatható, letölthető videó- vagy rádiófelvétel)-sorozat, amelyet a drogbetegséget megelőző bécsi iroda és a szenvedélybetegeket segítő (Suchthilfe Wien) közösen szervezett. A fiataloknak szóló beszélgetések tilalmak nélkül, tárgyilagosan válaszolnak olyan kérdésekre, amelyek a szerhasználat és a -függőség kapcsán ezt a korosztályt foglalkoztatják. (A nyitó képen a Rauschzeit című podcast két házigazdája, Viki és Moritz © SDW / Tatjana Gabrielli.)

Tényleg butít a füvezés? Mit csináljak, ha a barátom, barátnőm drogozik? Tényleg olyan nagyszerűek a hallucinogén szerek? A drogfogyasztás már függőség? Ilyen és hasonló kérdések alapján járják körbe a drogok és függőség témáját a drogbetegséget megelőző bécsi iroda és a Suchthilfe Wien közös podcast-sorozatában, a Rauschzeitben.

Az internetes műsort (podcastot) fiatalok készítik fiataloknak, hogy a korosztály tárgyilagos információkat kaphasson mindenről, ami a függőséggel és a szerhasználattal – beleértve az alkoholt is – kapcsolatos. A húszas évei elején járó két házigazda, Viki és Moritz szakértőkkel beszélget a legkülönfélébb témákról, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen kockázattal jár a szerhasználat és hogy saját magukért nekik kell felelősséget vállalniuk. A beszélgetések alkalmával a szociális munkás és a gyógyszerész-hallgató olyan városi legendákat is tisztáz, mint hogy butít-e a füvezés.

A Rauschzeit című podcast borítója © SDW / Tatjana Gabrielli

Ewald Lochner, Bécs pszichiátriai és drogprevenciós felelőse az Ausztriában is egyedülálló podcastról elmondta: fontos lépés afelé, hogy a fiatalok tudatosan, átgondoltan viszonyuljanak a szerhasználattal kapcsolatos tapasztalataikhoz. „A társadalom gyakran tabuként kezeli, elítéli vagy bagatellizálja a szerhasználatot – beleértve a túlzott alkoholfogyasztást is. A Rauschzeit című podcast tabuk nélküli beszélgetéseivel éppen azokat a válaszokat adja meg a fiataloknak, amelyekre a legnagyobb szükségük van.”

A podcast kéthetente jelentkezik új részekkel, aki belehallgatna a német nyelvű adásokba, itt megteheti.