E. Csorba Csilla vehette át az idei MúzeumCafé Díjat

A 2017-i MúzeumCafé Díjat E. Csorba Csilla művészettörténésznek ítélte oda a kuratórium. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tavaly leköszönt főigazgatója évtizedes kimagasló munkáját, népszerű kiállítások megszervezését és egy korszerű és példaértékű intézmény létrehozását méltatták az elismeréssel.

A Szépművészeti Múzeum által alapított MúzeumCafé magazin hetedszer ítélte oda díját. Az alapítók a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.

E. Csorba Csilla az ELTE BTK történelem–francia szakán végzett, majd művészettörténész diplomát is szerzett. A Petőfi Irodalmi Múzeumban a segédmuzeológusi állástól a főigazgatói beosztásig jutott. Tudományos kutatásait, publikációit a 19–20. századi irodalom, művelődés, művészet, fotótörténet körébe tartozó témákból írta. Magyarországon és külföldön több tucat kiállítást rendezett.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot 2005-től vezette, előtte kilenc évig a PIM főigazgató-helyettese volt.

„E. Csorba Csilla vezetése alatt a PIM új típusú kiállításaival és színes programjaival elismerést jelentő helyet vívott ki a magyar múzeumok körében. A díjazott imponáló lendülettel, bámulatra méltó kreativitással tette az irodalmi múzeumot a város, az ország egyik legkedveltebb, leglátogatottabb centrumává” – áll a méltatásban.

A kuratóriumot a döntés meghozatalában a szerkesztő bizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója; Rockenbauer Zoltán művészettörténész; Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus, valamint Martos Gábor esztéta, művészeti író) segítette.