Juncker-terv: 40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására 

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak.

Az EU kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programjához (COSME) fűződő konstrukcióhoz szükséges uniós támogatást az európai beruházási terv egyik kulcseleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja. A mai megállapodásnak köszönhetően az Erste két új, kifejezetten kkv-kat célzó kölcsönnel jelentkezik a piacon; egy gyorsított elbírálású, rögzített futamidejű és egy ötéves újratöltődő vagy rögzített futamidejű, mezőgazdasági kkv-k által igénybe vehető hitellel. A hiteleket kevésbé szigorú biztosítékok mellett lehet igénybe venni, mivel a garanciát az Európai Stratégiai Beruházási Alap pénzügyi támogatásának igénybevételével az Európai Beruházási Alap (EBA) COSME-programja nyújtja. A várakozások szerint a következő három évben mintegy ezer magyar kkv vehet fel ilyen hitelt. A rendelkezésre bocsátott finanszírozás révén ezek a vállalkozások terjeszkedhetnek, innovációs tevékenységet folytathatnak és új munkahelyeket hozhatnak létre.
 
Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az európai beruházási terv Európa-szerte több mint 400 ezer kkv-nak biztosít támogatást ahhoz, hogy innováljon, bővüljön és új munkahelyeket hozzon létre. Örömömre szolgál, hogy a mai megállapodás nyomán további ezer magyar vállalkozás élvezheti a beruházási terv nyújtotta előnyöket. Hadd gratuláljak mindenkinek, aki a megállapodás létrejöttében közreműködött.”
 
A teljes közlemény itt olvasható.
 
További információk