Egy családban a természettel

Madonnával és Robert De Niróval az élen kétszáznál is több színész, kutató és véleményvezér hívta fel a figyelmet arra, hogy az emberiség nem térhet vissza természetkárosító régi szokásaihoz.

David Attenborough-nak pedig a napokban jelent meg a WWF és a Netflix közös produkciójában készült, Egy élet a bolygónkon című mozgóképes vallomása, amely minden eddiginél élesebben rávilágít arra: az utolsó pillanatban vagyunk, hogy elkerüljük a természeti katasztrófát. A természettudós még az Instagramra is regisztrált, hogy megkongassa a vészharangot. Ám a mai napig nem készült olyan átfogó útmutatás, ami segíti az új norma szerinti életmód tényleges kialakítását. Ezt az űrt készül most kitölteni a WWF.

„A trükk az, hogy úgy emeljük az életszínvonalat világszerte, hogy a Földre gyakorolt hatásunkat nem növeljük. Ez lehetetlennek tűnhet föl, de valójában megvannak hozzá a módszerek” – mondta Attenborough.

Mindannyiunk életében van egy olyan reggel, amikor látjuk, ahogy felkel a nap. Amikor felnyílik a szemünk és megértjük, hogy ennek oka van. Ezt éli meg a kampányt nyitó film főhőse is, akinek magyar hangja az Aranyéletből is ismert színésznő, Döbrösi Laura. Világossá válik számára, hogy ez így nem mehet tovább. Ráébred, hogy hátra kell hagyni a régi szokásokat, és a jövő csak a természet megóvásával képzelhető el. Végül elhatározásra jut: elfogadja “Az új norma nyilatkozatát”. Ezt az ikonikus eskütételt örökíti meg a nyilatkozat egyes pontjait szimbolizáló fotósorozat is, ami attól függően változik, hogy ki-ki éppen a kedvenc háziállatát látja a természetben, az öreg fát a kertben vagy éppen a tavat, amihez a legszebb emlékek kötik.

A WWF a helyi problémákhoz igazítva, természetvédelmi szakértők bevonásával alkotta meg a nyilatkozat pontjait. Minden kis lépés számít, mindegyikkel távolabb kerülünk azoktól a rossz szokásoktól, amelyek ártanak a természetnek.

„A WWF Magyarországnál szakmai, szakmapolitikai oldalon és a szemléletformálás, érzékenyítés szintjén is mindent megteszünk egy olyan jövőért, amelyben ember és természet harmóniában élhet egymással. Ez azonban önmagában, önmagunkban még kevés. Követőinkkel és támogatóinkkal értük el eredményeink javarészét és a változást is csak közösen érhetjük el. Erről szól ez a kampány, amelyben minél több ember és szervezet csatlakozását szorgalmazzuk. Minden apró, egyéni lépés számít. Nem csak a világjárványok és természeti katasztrófák idején, mindig. Együttes erővel sorsfordító, kritikus tömeggé válhatunk. Mert együtt lehetséges. Csak együtt lehetséges” – mondta Klacsán Csaba, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Azért, hogy az egyes pontok megtartása könnyebb legyen, egy saját naptárba tölthető emlékeztető-sorozat is készült, ami naponta kínál konkrét segítséget az új norma szerinti élethez. Az emlékeztetőkre novembertől a kampány weboldalán lehet feliratkozni. A cél, hogy a világ legalább olyan komolyan vegye az új normát, mint az “Emberi jogok nyilatkozatát”. Ennyivel tartozunk annak, aki a legjobban számít ránk: a természet.

A magyar nyelvű kampányfilm ide kattintva tekinthető meg.