Összehangolandók a járvány miatti korlátozások

Az Európai Bizottság szeptember 4-i javaslata nyomán a tagállamok a ma megállapodtak arról, hogy egyértelművé és kiszámíthatóvá teszik a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett, a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket.

Az utazási korlátozások összehangolásának központi eleme az az egységes térkép, amely a közlekedési jelzőlámpák színeit használva fogja feltüntetni az európai régiókra aktuálisan jellemző kockázati szintet. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által hetente frissített térkép az egyes régiókat zöld, narancssárga, piros és (ha nem áll rendelkezésre elegendő információ) szürke színnel jeleníti majd meg. A tagállamok a térkép alapján döntik majd el, hogy bevezetnek-e bizonyos korlátozásokat – például karantént vagy kötelező tesztelést – a más területekről érkező utazókra vonatkozóan. A tagállamok miniszterei megállapodtak abban, hogy a zölddel jelzett régiókból érkező utazókkal szemben nem fognak korlátozásokat alkalmazni.

Az EU-n belüli utazással kapcsolatos valamennyi információ hozzáférhető a „Re-open EU” platformon, ahonnan az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által rendszeresen közzétett közös térkép is hamarosan elérhető lesz.

Állami támogatás a nagy árbevétel-veszteséggel küzdő vállalkozásoknak

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy meghosszabbítja és kibővíti annak az ideiglenes keretrendszernek a hatályát, amelyet március 19-én fogadott el a koronavírus-járvány által sújtott európai gazdaság támogatása céljából. A tagállamok által nyújtott állami támogatásokra vonatkozó keretrendszer eredetileg december 31-én vesztette volna hatályát, kivéve a 2021. június 30-ig nyújtható feltőkésítési támogatásokat. A ma elfogadott módosítás révén a Bizottság az ideiglenes keretszabályozás rendelkezéseit további hat hónappal (2021. június 30-ig), a feltőkésítési támogatást lehetővé tevő rendelkezés hatályát pedig három hónappal (2021. szeptember 30-ig) meghosszabbítja.

A döntés – az egyenlő versenyfeltételeket nem veszélyeztetve – azt a célt szolgálja, hogy a tagállamok támogatni tudják vállalkozásaikat a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben, különösen abban az esetben, ha eddig nem éltek teljes mértékben az ideiglenes keretrendszer nyújtotta lehetőségekkel. A Bizottság 2021. június 30-ig meg fogja vizsgálni, hogy szükséges-e az ideiglenes keretrendszer hatályát újra meghosszabbítani, illetve kiigazítani.

Az ideiglenes keretrendszer ma egy új intézkedéssel is bővült, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok támogassák azokat a vállalkozásokat, amelyeknek az árbevétele a koronavírus-járvány miatt (a támogatás céljából figyelembe vehető időszakban) legalább 30%-kal csökkent 2019 azonos időszakához képest. A támogatás vállalkozásonként legfeljebb 3 millió euróval járulhat hozzá azokhoz az állandó költségekhez, melyeket nem fedeznek a kedvezményezettek bevételei.

Az ideiglenes hozzájárulás célja a tőkehelyzet romlásának megelőzése, az üzleti tevékenység fenntartása és a talpra állás szilárd alapjainak megteremtése. Ez célzottabb segítséget jelent a bizonyíthatóan támogatásra szoruló vállalkozások számára.
Végezetül a keretrendszer módosítása annak lehetőségét is megteremti, hogy az állam kivonuljon a feltőkésített vállalatokból, ugyanakkor megőrizze az e vállalatokban meglévő korábbi részesedését, és mindeközben korlátozza a verseny torzulását.
 

Access2Markets: a Bizottság új portált nyitott a kisvállalkozások külkereskedelmi tevékenységének támogatásáért


Ma megkezdte működését az Access2Markets portál, amit az Európai Bizottság azért hozott létre, hogy segítsen a kis- és közepes vállalkozásoknak kiterjeszteni kereskedelmi tevékenységüket az Európai Unió határain kívüli országokra. Az online felület meg fogja könnyíteni az európai kkv-k számára, hogy kamatoztassák az EU által megkötött kereskedelmi megállapodások által kínált lehetőségeket.

A portálon a vállalkozások egyetlen helyen, mindössze néhány kattintással hozzáférhetnek az általuk importálni vagy exportálni kívánt termékekkel kapcsolatos legfontosabb információkhoz, és tájékozódni tudnak a vonatkozó vámokról, adókról, származási szabályokról, termékkövetelményekről, vámeljárásokról, kereskedelmi statisztikákról és a kérdéses termékek kereskedelmét hátráltató akadályokról. (Az Access2Markets portál magyar felülete)