Egy héten belül másodszor is megválasztották Svédország első női miniszterelnökét

Egy héten belül másodszor választották meg Svédország miniszterelnökének Magdalena Anderssont. A svéd Szociáldemokrata Párt vezetőjét múlt hét szerdán nevezték ki legutóbb, akkor még a szociáldemokraták és a zöldek kormánykoalíciójának színeiben. (Kép: Erik Simander/Jessica Gow)

A 349 fős svéd parlament, a Riksdag 101-173 arányban, 75 tartózkodás mellett választotta meg ismét Anderssont, az elutasításhoz a képviselők többségének, azaz 175 fő ellenszavazatára lett volna szükség.

Andersson, korábbi pénzügyminiszter, aki múlt szerdán az ország első női miniszterelnöke lett, alig hét órán keresztül volt hivatalban: lemondott, miután a parlament nem fogadta el a kormány költségvetési tervét, mire a zöldek kiléptek a kormánykoalícióból.

Magdalena Anderssont ezúttal egy egypárti szociáldemokrata kisebbségi kormány vezetésére vállalkozna, kabinetjét várhatóan kedden nevezik ki.

Az ország korábbi miniszterelnöke, a szociáldemokrata Stefan Löfven novemberben mondott le, miután nyáron elveszítette az ellene benyújtott bizalmi szavazást. A korábbi kormányfő ügyvivői minőségben vezeti a svéd kormányt, amíg meg nem alakul az új.

Svédországban a következő parlamenti választásokat jövő szeptember 11-én tartják.

Svédországnak csak órákig volt női miniszterelnöke; Most áll először női miniszterelnök Svédország élén; Novemberben lemond a svéd kormányfő, Stefan Löfven