Egységesen adózó digitális gazdaság ?

Ma tárgyalják a G20-as országok pénzügyminiszterei az OECD napokban nyilvánosságra hozott javaslatcsomagját, amely a digitális gazdaság megadóztatását, valamint egységes minimális társasági adó bevezetését célozza.

Bár a megállapodás aláírására az eredeti tervektől eltérően az idén már nem kerül sor, a BDO Magyarország (a legnagyobb magyar tulajdonban lévő professzionális könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat) szerint az új szabályozásra a piac érintett szereplőinek 2021 nyaráig mindenképpen célszerű felkészülnie.

A javaslatcsomag két fő pillért tartalmaz a nemzetközi vállalatok társasági adójának fizetésére vonatkozóan. Az első mindenekelőtt a nemzetközi digitális szolgáltatókat érinti, és életbe lépésével az adóztatási jogok a termelő, előállító vagy fejlesztő országokból a felhasználó, fogyasztó országokba tevődnek majd át. Ezzel jórészt orvosolható az a probléma, hogy jelenleg számos vállalat adózási szempontból egyáltalán nincsen jelen azokban az országokban, ahonnan tetemes bevételeket szerez távolról nyújtott szolgáltatásokon keresztül.

Közérthetőbben: az Amazon, a Google, a Facebook és társaik a jövőben nem az Egyesült Államokban fizetné a társasági adójának nagyobbik részét, hanem azokban az országokban, ahol használóik, ügyfeleik a szolgáltatást igénybe veszik tőlük.

A másik pillér valamennyi gazdasági ágazatra kiterjed, és minimális kulcsot határoz meg a jövedelem adóztatására. Ezt minden cégnek meg kell majd fizetnie, mivel az új szabályozás feljogosít egy adott országnak arra, hogy a területén fejlesztő, termelő vagy szolgáltató vállalattól ezt a minimális adót akkor is beszedje, ha annak székhelyeként egy adóparadicsom van megjelölve.

Az OECD Inkluzív Keret (Inclusive Framework) című friss jelentése a mostanra kialakult egységes álláspontok mellett azonosítja azokat a technikai kérdéseket, amelyeknél még politikai döntésre van szükség. Olyan alapvető szempontok is idetartoznak még, mint az első pillérre vonatkozó szabályozás által érintettek körének pontos meghatározása és a hozzájuk kapcsolódó értékhatárok, illetve a szabályok beépítésének a kidolgozása.