Elbocsátották a Hír Tv munkatársait: a MÚOSZ jogi segítséget ajánl

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint elfogadhatatlan a médiában dolgozók olyan jellegű tömeges elbocsátása, amely megfélemlítő hatású, és a politikai bosszú eszköze. A szövetség jogi segítséget ajánl minden olyan leépített kollégáknak, aki a folyamat során jogsérelmet szenved.

Demokratikus országokban a pártok kiszolgálása nem tartozik a média feladatai közé – ugyanakkor szerencsésebb helyeken a politika sem lép föl ilyen igényekkel. Ha egy médiumnál, cégcsoportnál a (tovább)foglalkoztatás egyetlen kimondott vagy kimondatlan kritériumává a feltétlen párthűség válik, akkor az adott médiatermék elveszíti médiajellegét: az ilyen magatartással a tulajdonos maga ismeri el, hogy nem a sajtó alkotmányos feladatát – a sokszínű és pártatlan tájékoztatást – végzi, hanem egy politikai párt kommunikációs osztályaként tevékenykedik.

A MÚOSZ álláspontja szerint Magyarország törvényei a kormánypárt sajtó-holdudvarára is vonatkoznak. Ez – a többi között – azt jelenti, hogy a jogszerű elbocsátás indokául csak olyan tény vagy körülmény szolgálhat, amelyet a Munka Törvénykönyve elismer; politikai okból senki nem veszítheti el az állását. Az elbocsátás során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani, senkit sem érhet azért joghátrány, mert vélt vagy valós politikai nézetei nem egyeznek a tulajdonoséval.

A MÚOSZ felhívja a gyakorlatilag a teljes stábját leépítő Hír TV tulajdonosainak figyelmét a vonatkozó törvényi előírások tiszteletben tartására, az erre hivatott hatóságokat pedig arra kéri, hogy kövessék nyomon a most bejelentett csoportos elbocsátást, vizsgálják meg annak feltételeit, és indokolt esetben lépjenek föl a munkajogot vagy a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságát sértő munkáltatói intézkedések ellen.

Az elbocsátott kollégáknak jogi segítséget ajánlunk, Ismételten jelezve: nem tartjuk sem hasznosnak, sem az alkotmánnyal és a médiaszabályozás szellemiségével összeegyeztethetőnek, ha pártérdekeket képviselő emberek járnak el sajtóorgánumok tulajdonosaként – áll a legrégibb magyar újságíró-szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.