Újszülött Bambik a bécsi állatkertben

Különösen ritka, két vietnami szikaszarvassal gyarapodott nemrégiben a bécs-schönbrunni állatkert. Bár a pár hetes szarvasborjúk még ingatag lábakon állnak, egyre többször lehet megpillantani őket az állatkert hatezer négyzetméteres rinocéroszparkjában. (Nyitó képünk: a szikaszarvasok pettyezett bundája jó álca a tavaszi erdőben © Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky)

A nemrég született szarvasborjú még ingatag lábakon áll © Daniel Zupanc

Nagy szemek és pöttyözött barna bunda – a két újszülött vietnami szikaszarvas épp olyan, mintha a fiatal Bambi két példánya költözött volna be a Schönbrunni Állatkertbe. A bécsi állatkertben 2017 óta él szikaszarvasok egy kisebb csoportja, ami márciusban két borjúval is gyarapodott, egy-egy nősténnyel és hímmel. A ritkaságok a rinocéroszpark (Nashornpark) hatezer négyzetméterén osztoznak a nilgau antilopokkal, az indiai antilopokkal és a park névadóival, az orrszarvúakkal. „A vietnami szikaszarvasok különlegessége, hogy pettyezett bundájuk nemcsak a fiatal állatokra, hanem a kifejlett példányokra is jellemző, ami jól álcázza őket az erdőben”, magyarázza az állatkert vezető munkatársa, Simone Haderthauer a hasonlóságot a világ leghíresebb szarvasbikájával.

A szabadon élő vietnami szikaszarvasok világszerte a kihalás szélén állnak és állatkertekben is csak ritkán fordulnak elő. Főként az indokínai erdőirtásoknak estek áldozatul, sok helyen pedig vadásztak is rájuk. Vietnamban is már csak védett vadasparkokban találhatóak meg. A Természetvédelmi Világszövetség egyelőre nem fenyegetett fajként tartja őket számon.