Eldorádó – film után színpadon is

Rendhagyó, mégis magától értetődő helyszínen, a pesti, Teleki téri piacon tartotta a József Attila Színház vezetése az Eldorádó színpadi adaptációjának beharangozóját. A nyitó képen: Funtek Frigyes rendező (b3), illetve Csankó Zoltán (b), Pikali Gerda (b2), Chajnóczki Balázs (j3), Kovalik Ágnes (j2) és Molnár Zsuzsanna (j) Bereményi Géza filmrendező örök klasszikusának, az Eldorádónak színpadi adaptációja sajtótájékoztatóján a budapesti, VIII. kerületi Teleki téri piacon.

Bereményi Géza remeke ma már része a magyar filmtörténetnek, a figurák örökre megmaradnak emlékezetünkben. A nevek fogalommá, sőt, típussá váltak. A mi Eldorádónk már örökre a Teleki tér marad.

Igaz, ez a piac már nem az, ahol annak idején Monori tett szert tekintélyre. A télen hideg, nyáron túl meleg, huzatos, fűtés nélküli, hangulattalan, hatalmas üvegtáblákkal borított épület semmiben sem emlékeztet a régi bódévilágra…

A Teleki tér mindazonáltal kezd lassanként magához térni, akárcsak a környék. A hely szelleme még él, a környékbeli házak többsége szinte ugyanolyan – sokszor földszintes, lift nélküli, hulló vakolatú – mint volt az ötvenes években. Csak kezd elalbánosodni…

Pikali Gerda, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, Csankó Zoltán és Chajnóczki Balázs.

A piaci játékban először köszönthetjük Csankó Zoltánt színpadon – Monori szerepében. Monorinét Pikali Gerda, Bercit Chajnóczki Balázs, Gombacsikot Fila Balázs, Csöpit Molnár Zsuzsanna kelti életre. Marika megformálója Kovalik Ágnes lesz, Tiboré Előd Álmos. Tulipánként Újvári Zoltánt láthatja a közönség. Skultétiként Kiss Gábor alkuszik, Tarzanként pedig Galkó Balázs áll színpadra.

A színészeknek nem lesz könnyű dolguk, hiszen az Eldorádó-rajongóknak Monori figurája már talán öröke összeolvadt a filmben őt játszó Eperjesi Károllyal, vagy éppen Pogány Judittal – Monoriné figurájában.

A rendező, Funtek Frigyes hosszú évek óta csak vidéki színházak meghívására látogat haza Párizsból, ahol több mint 30 éve él.

A közönség másik része bizonyára azokból áll majd, akik talán Cseh Tamás emléke miatt nézik meg az előadást. Nekik Bereményi Géza neve a legendás énekessel, elválaszthatatlan barátjával és szerzőtársával forrt össze.

Nem lesz könnyű a hajdani Teleki téri piacot a József Attila Színház színpadára varázsolni, ahogy az is kérdés ma még: mit jelent ez a közeg ma, az Eldorádó születése után több, mint harminc évvel, a nézőknek.

A tájékoztatón megjelent a színház igazgatója, Nemcsák Károly is, valamint a darab több főszereplője. Bereményi Géza beszélt a forgatókönyv születéséről, a saját élete és a történet szereplői közti kapocsról. A zenét Mátyássy Szabolcs jegyzi.

A színdarabot a József Attila Színház február 8-án mutatja be.

(A képeket MTI/Balogh Zoltán készítette.)