Élénkül a befektetői kedv az ingatlanpiacon

A koronavírus-járvány kezdetén az ingatlanpiacon is behúzták a kéziféket a befektetők, de a korlátozások enyhítése óta kezd újra erősödni a vásárlási kedv.

A legnagyobb áresés a pesti belvárosban tapasztalható, ahol az egymilliós négyzetméterárak mára sok esetben 700–800 ezer forint körül alakulnak. Virág Gergő az Imperial Holdingtól arról beszélt, hogy akár két évbe is telhet, mire a válság után visszaáll az ingatlanárak reális ár–érték-aránya, bár arra sincs garancia, hogy ez egyáltalán megtörténik.

Mihelyt a koronavírus megjelent Magyarországon, pánik keletkezett az ingatlanbefektetők körében. Mindez azt eredményezte, hogy két hónapig meredeken esett az adásvételi szerződések száma, de ahogy elkezdtünk kifelé jönni a járványból, az érdeklődés ismét felerősödött.

Az emberek biztos befektetésnek érzik az ingatlanokat, ezért abba mentik a pénzüket a krízis időszakában; ugyanakkor a legtöbben áreséssel számolnak.

Budapest belső kerületeiben, ahol a turizmus eltűnése miatt számtalan Airbnb-s lakás maradt kihasználatlanul, már érződik a csökkenés, ami akár a 15-20 százalékot is elérheti. Konkrétan: az egymillió forintos négyzetméterárak sok esetben 700–800 ezer forintra mérséklődtek. Akár két évbe is telhet, mire az ingatlanárak visszaállnak, bár korántsem biztos, hogy ez bekövetkezik.

A belvárosi ingatlanok már eddig is túlárazottak voltak, a visszaesés már az év elején elkezdődött, a folyamatot a járvány felgyorsította. Várhatóan a vendéglátóipart kiszolgáló ingatlanok értéke és bérbeadási díja mindennél nagyobbat esik majd.

A Zuglóban, Újpesten, a XVII. kerületben az ingatlanosok azt tapasztalják, hogy bár a kereslet az utóbbi hónapokban esett, már kezd stabilizálódni és nincs látványos árcsökkenés.

A Budapest, XIV. kerületi Jávorka Ádám utcában és a Mályva közben épült ingatlanok ára az átlagember pénztárcájához igazodik, válságállók akár lakhatási, akár befektetési célra. Jellemzően egy–másfél szobás, 30 millió forint alatt elérhető lakások, amelyeknek hosszútávú bérbeadási konstrukcióban 13 százalék a várható hozama.

Számottevő az érdeklődés a belvárostól távolabbi, új építésű ingatlanok iránt. Sokan kénytelenek nagyobb lakásból kisebbe költözni; vannak, akik csak elvágyódnak a belső kerületekből, és olyanok is, akik egy esetleges második karanténra számítanak, emiatt nem szeretnének zsúfolt helyen élni.

A jelenlegi piaci környezetben 25-30 millió forint alatt akár olcsónak is mondható egy-egy lakás ára.