Életet is mentenek a bécsi közlekedési vállalat műszaki hibaelhárítói

Defibrillátorokkal szerelték fel a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien hat készenléti autóját, így már a műszaki hibaelhárítók is azonnal segíteni tudnak hirtelen szívhalál esetén. A defibrillátorok használatával 10-ről 70 százalékra nőhet a betegek túlélési esélye.

A Wiener Linien és a Puls Egyesület együttműködésének köszönhetően a metrómegállók után a bécsi közlekedési vállalat készenléti autóit is defibrillátorokkal szerelték fel. Azért döntöttek így, mert ezek a járművek rendszerint a városban cirkálnak, és üzemzavar esetén is ők érkeznek elsőként a helyszínre. Mind a hat autót képzett elsősegélynyújtók vezetik, akiknek négyévente újra kell vizsgázniuk életmentésből. Az idejében érkező és használatba vett defibrillátoroknak köszönhetően 10-ről 70 százalékra nőhet a betegek túlélési esélye hirtelen szívmegállás esetén.

Az osztrák főváros tömegközlekedési hálózatában eddig hat metróállomáson helyeztek ki automata defibrillátorokat, hogy szükség esetén laikusok is segíteni tudjanak az utastársuknak. Az életmentő készülékek a Karlsplatzon, a Pratersternnél, a Stephansplatzon, a Schwedenplatzon, a Volkstheaternél és a Westbahnhofon találhatók az állomásfelügyelet közelében.