Eltiltott cégvezetők az újabb válság küszöbén

Bár egy év alatt már „csak” 6580 személyt tiltottak el a cégvezetéstől, még így is összesen 56 808-an vannak ebben a státuszban.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője lapunkkal közölte: a cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

A tavalyi eltiltások száma 6580 volt, fele a 2018-i értéknek, miáltal változott a cégtörvény eltiltásra vonatkozó része. A változás következtében az eltiltással érintetteknek már van lehetőségük felelősségük tisztázásra, sőt, a tényleges eltiltás elkerülésére. Még a jogszabály-változás és a csökkenő új eltiltásszám ellenére is az összességében eltiltott személyek száma jó kétezerrel növekedett egy év alatt.

A módosított jogszabály értelmében az eltiltottak száma csökkenhetne, ugyanakkor várhatóan az idén ezzel a hatással szembe megy majd a koronavírus okozta gazdasági visszaesés, ami a hátrahagyott tartozások növekedésébe fordulhat, és ez újabb eltiltás-növekedéssel járhat.

Az eltiltások okait elemezvén a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy van mit javítan a hazai üzleti etikán és a cégek likviditási helyzetén. Ha a jogszabályi környezet nem változik, és a járvány gazdasági hatása is csitul, véget ér, akkor csökkenhet a cégvezetéstől eltiltottak száma.

A cégnyilvántartás szerint 2015 óta évente 12–13 ezer eltiltás történt. Budapesten és Pest megyében tömegesek az eltiltások – a magas cégszám miatt ez akár természetesnek is tekinthető.