Euroszkeptikusok, nacionalisták, szélsőségesek árnyékolják be Európai politikai égboltját

A The New York Times közli az AP amerikai hírügynökség interjúját Marjan Sareccel, Szlovénia liberális miniszterelnökével, aki szerint Európának most új, hatékonyabb vezetésre van szüksége ahhoz, hogy gátat vessenek a populista áradatnak, illetve Oroszország és Kína növekvő befolyásának.

A főáramlatokhoz tartozó politikusok és pártok ebben kudarcot vallottak, a jobboldali populisták teret nyernek, mert a mérsékeltek nem hangsúlyozzák elég erőteljesen az álláspontjukat – vélekedett a politikus. Az AP megjegyzi: Sarec pártja ellen a májusi európai parlamenti választáson annak a Janez Jansa volt szlovén kormányfőnek a pártja intéz kihívást, aki – idézem – a bajkeverő magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szövetségese. A tavalyi parlamenti választáson Jansa pártja kapta a legtöbb voksot, de Sarecnek sikerült maga köré gyűjtenie olyan balközép pártokat, amelyek segítségével kisebbségi kormányt tudott alakítani, kihagyva abból a populistákat.

Az észt államfő elfogadta olyan összetételű kormány megalakítását, amelyben keményvonalas nacionalista párt is helyet kap, és ezzel újabb európai uniós tagállamban tettek szert befolyásra az euro-szkeptikus erők – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. A tudósítás szerint egyre keményebbek a frontvonalak a kontinensen a mélyebb európai integráció hívei és a brüsszeli felügyelet csökkentéséért küzdők között, és a populista vezérek Olaszországtól Finnországig fel akarják forgatni az állapotokat a közelgő EP-választáson. Az EKRE-ként rövidített elnevezésű, bevándorlásellenes észt párt a lengyel és a magyar kormány útját kívánja járni a Bloomberg szerint. Kersti Kaljulaid köztársasági elnök tegnap bejelentette: ki fogja nevezni Juri Ratas miniszterelnök hárompárti új kormányát, aki azzal okozott megdöbbenést, hogy sutba dobta ígéretét, amely szerint mellőzni fogja az EKRE bevonását a koalícióba. A hárompárti megállapodást nem irányoz elő ugyan változtatást az észt EU- és NATO-tagsággal kapcsolatos politikában, ám ezentúl az EKRE gyakorolja az ellenőrzést az állami pénzügyek és a rendőrség felett, valamint befolyással lesz a bevándorlási politikára.

A Bloomberg megszólaltja Matthew Crandallt, aki a tallinni egyetemen nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzorként ténykedik, és úgy véli: ha az EKRE úgymond csöndben marad, és építő szellemű magatartást tanúsít, akkor nem szükségszerű, hogy súlyos csapás érje Észtország imázsát. Crandall szerint ugyanakkor várható, hogy az EU-val szemben valamivel harsányabb és érdesebb lesz az észt hangnem, tárgyalási taktika. Mart Helme, az EKRE elnöke az EU-t az egykori Szovjetunióhoz hasonlította, és hitet tett amellett, hogy Észtországnak vissza kell ragadnia a szuverenitását. Ez az ember most belügyminiszter lesz, Martin fia pedig, aki a pártban a helyettese, megkapja a pénzügyminiszteri tárcát. Az EKRE a választási kampányban különböző rasszista és migránsellenes megnyilvánulások mellett egyebek közt olyan törekvést is hangoztatott, hogy népszavazáson kellene kimondani: házasság csak férfi és nő között jöhet létre.

A Bloomberg kitér arra: Ratas miniszterelnöknek nagyon ügyesen kell egyensúlyoznia, mert az 1,3 milliós ország lakosságának mintegy negyedét az orosz anyanyelvűek adják, és ők megkérdőjelezik az észt nacionalisták pártjával való együttműködést.

A Reuters hírügynökség beszámol arról, hogy az Alternatíva Németországnak elnevezésű szélsőjobboldali párt berlini médiatanácskozásra hívta meg Steve Bannont, Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai tanácsadóját. A szabad média konferenciájának nevezett találkozót két héttel az európai parlamenti választások előtt, május 11-én tartják jobboldali újságírók és bloggerek részvételével. Az értesülést megerősítette Petr Bystron, az Alternatíva egyik parlamenti képviselője, a Der Spiegel magazinnak nyilatkozva. A Der Spiegel szerint Bannont a Bundestagba is meghívták. A Reuters tudósítása emlékeztet arra, hogy Bannon egykor tanácsadási céllal számos európai populista csoportosulással tárgyalt, de nem sikerült kulcsszerephez jutnia. Tavaly találkozott Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezetővel, valamint hangoztatta azon szándékát is, hogy együttműködjék Orbán Viktor jobboldali magyar miniszterelnökkel – írja a Reuters.