Fegyveres támadás áldozatai – Erta Ale vulkán (Etiópia)

Magyar kutatók – nem túl nagy számban – eljutottak Kelet-Afrika nehezen megközelíthető tájaira is. Akadt köztük, aki figyelmet keltő tudományos eredményekkel tért vissza (gondoljunk csak gróf Teleki Sámuelre vagy Kittenberger Kálmánra!), ám voltak, akiknek tragédiával végződött az utazásuk.

Az utóbbiak közé tartozik két szegedi tudós kortársunk: az 53 esztendős Fábián Tamás geográfus, valamint a 39 éves kutató bőrgyógyász Szabad Gábor is, akit – más utazókkal együtt – az északkelet-etiópiai Erta Ale tűzhányónál 2012-ben ért fegyveres támadás. Feltételezik, hogy az akciót az Afar Autonóm terület elszakadásáért küzdő csapat hajtotta végre. Honfitársaink nem szakmai jellegű csoporttal utaztak, de célkiválasztásukban nyilván szerepet játszott speciális tudományos érdeklődésük is. A terrorműveletben életét vesztette két német és egy osztrák állampolgár is.

Géppisztolyos biztonsági személyzet védi a külföldieket.

A Szegedi Tudományegyetemen folyó elkötelezett szakmai munkát és az emberi hozzáállást egyaránt jól jellemzi: az áldozatok kollégái, barátai nem hagyták, hogy feledésbe merüljön a két tudós emléke. Munkatársaik közül négyen arra is felhasználták egy újabb afrikai utazás lehetőségét, hogy az elhunytak emlékét megörökítő táblát, valamint fényképeit elhelyezzék az igen aktív vulkán kráterének közelében.

A javarészt önköltséges alapon lebonyolított túra – amit bátran lehet expedíciónak is nevezni – a kegyeleti aktuson túl tudományos eredményeket és vizuális élményt is hozott. A négy tudós barát „Varázslatos Etiópia – Magyarok a napégette arcúak földjén” címmel háromrészes ismeretterjesztő filmsorozatot készített az egykori Abesszínia négy világörökségi helyszínén, elkalauzolva a nézőket a hazai közönség számára szinte ismeretlen afrikai ország festői tájaira. A sorozat bemutatja ezt a távoli, ám roppant sokszínű és változatos országot négyezer méter fölé magasodó hegycsúcsaival, növény- és állatvilágával, ókori obeliszkjeivel, sok száz esztendős, sziklába faragott templomaival, nemzeti parkjaival (ahova már jól felfegyverzett őrség kíséri a vendégeket), s mindenekelőtt az ottani emberek életével, vallási hagyományaival.

A három film itt (kattintással) megtekinthető: az első,  a második, a harmadik.

Nagyon köszönöm Szilassi Péternek, a SZTE docensének a filmeket és a sok segítséget!