Felemás cégstatisztika a vendéglátó-iparban

Amíg egyesek megszűnnek, mások éppen a piacra lépést tervezik a járvány két hulláma között – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

A legutóbbi egy év adatait elemezve megállapítható, hogy a szektorban működő társas vállalkozások száma folyamatosan enyhén csökken. A cégmegszűnések havi adatait vizsgálva elmondható, hogy a kismértékű áprilisi visszaesést követően májusban, a járvány első hullámának lefolyása után ismét a márciusi magaságokba emelkedett a cégmegszűnések száma.

A cégbíróságok működésének lassulása, a közzétételek csúszása mellett ennek az az oka, hogy sok vállalkozásnak ekkora fogyott el a pénzügyi tartaléka, illetve ekkor szembesültek azzal, hogy az élet újra indulása ellenére sem állt vissza a kereslet a járvány előtt megszokott mértékre.

Júniusban ugyanakkor az idei legalacsonyabb megszűnési számot tapasztaltuk, aminek szezonális okai lehetnek, hiszen a nyár beköszöntével, illetve a korlátozások oldásával egy kis levegőhőz juthattak a vendéglátóipar szereplői. Továbbá: nagy várakozással tekintettek a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedési tervére is.

Más a helyzet a cégalapítások számának alakulása tekintetében. A járvány áprilisi berobbanása radikálisan visszavetette a cégalapításokat, de májusban és júniusban már majdnem háromszor annyi vendéglátóipari céget alapítottak, mint áprilisban. Úgy látszik, a cégtulajdonosok a kedvező járványügyi statisztikák ismeretében már kisebb kockázatot látnak az étterem és egyéb vendéglátóipari egységek alapításában, mint a koronavírus első hulláma közepén. A befektetői optimizmust természetesen a főszezonban, vagy közvetlenül utána bekövetkező második hullám látványosan ronthatja. Az viszont ma még nem tudható pontosan, hogy mikor következik be és milyen mértékű lesz, és az sem, hogy az első hullámot szerencsésen túlélt vállalkozások közül hányat sodor magával az iparág esetleges újabb teljes lefagyása.

Az ágazat gyors magára találását valószínű az sem segíti, hogy továbbra sem lehet 500 személyesnél népesebb rendezvényt tartani. A múlt években folyamatosan fejlődő gördülő falatozók (food-truck vállalkozások), amelyek általában szorosan kötődnek a különböző kulturális és gasztro- rendezvényekhez biztosan nem derűlátók a jövőt illetően – zárja elemzését az Opten céginformációs szolgáltató.