Földünk még erőlködik – segítsünk neki!

Ez a szabás már nem divat, az új táskához nem megy a régi kabát, a mobilban pedig kevés a memória. A biciklihez hűvös van, a buszon túl sokan vannak. Ezt a steaket megérdemlem. Ismerős érvek? Ha semmin nem vagyunk képesek változtatni, a jövőnket tesszük kockára.

Az ENSZ-klímacsúcshoz kapcsolódóan  szeptember 23–27. között zajlik a klímahét; ebből az alkalomból hazánkban is összefogtak környezet- és természetvédelmi civil szervezetek azért, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson az üzenet: a jövőnk forog kockán, ha világméretekben, nemzeti szinten és egyénenként nem teszünk az egyre gyorsuló ütemű éghajlatváltozás ellen.

Túlfogyasztásunkkal rendkívüli ütemben éljük fel egyetlen és megismételhetetlen Földünk erőforrásait: a Global Footprint Network adatai szerint az idén július 29-én jött el a túlfogyasztás világnapja, akkor lépte át az emberiség fogyasztása azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Bár a vállalatok és kormányok felelőssége óriási, az egyéni szint is elvitathatatlan.

Mit tehetünk egyenként? Nem kellene óriási erőfeszítéseket tenni azért, hogy fenntarthatóbban éljünk. Ha például a mostaninál tartósabb, hatékonyabb, természetesebb tárgyakat vásárolunk – vagy csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van –, már sokat tettünk ökológiai lábnyomunk csökkentéséért. Ne cseréljük le a mobiltelefonunkat csak azért, mert megjelent egy újabb modell – akkor vegyünk újat, ha a jelenlegi már tényleg használhatatlan. Az elektronikai termékeket előállító ipari vállalatok gyártas közben rengeteg vizet használnak és még több szennyvizet juttatnak a folyókba. Ugyanez vonatkozik más termékekre, például a ruhaneműkre is.

Az étkezésünket is megreformálhatjuk: ha kevesebb húst – főként kevesebb marhahúst – fogyasztunk, azzal nemcsak a saját egészségünknek teszünk jót, hanem a Földnek is, ugyanis 1 kg marhahús előállításához átlagosan 15 500 liter (!) vízre van szükség, ami természetesen függ az állattartás módszerétől, illetve az adott éghajlattól is. A messziről érkező zöldségek és gyümölcsök helyett pedig válasszuk a helyi, szezonális termékeket.

Otthon általában rövidnadrágban és ujjatlan pólóban töltöd az időt, amikor már megkezdődött a fűtési idény? Inkább kapj magadra még egy réteget, éjszaka pedig használj vastagabb takarót! Ha csak 1 fokkal csökkented a hőmérsékletet a lakásban, a fűtésszámlád akár tizedével is csökkenhet, és háztartásod évente 300 kg szén-dioxidot is megtakaríthat. A fűtésre fordított energia-felhasználás mérséklése nem csak a pénztárcádnak, de a bolygónknak áldásos.

Tudatos döntésekkel és kis lépésekkel bárki rengeteget tehet azért, hogy számunkra és a jövő generációi számára is élhető legyen a Föld.

A WWF Magyarország egyebek között azért dolgozik, hogy minél több emberhez eljuttassa ezt az üzenetet. A civil szervezet WWF Corner elnevezéssel beszélgetéssorozatot kezd, melynek témái a természetvédelem, az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság köré épülnek. A sorozat következő eseményeiről a WWF Magyarország Facebook oldalán lehet tájékozódni. Még több fenntarthatósági tipp innen.