Forintgyengülés, avagy 320-ra is erősödhet az euró

Akár 320 forintra is gyengülhet a hazai valuta árfolyama az év végére, amelynek oka elsősorban az lehet, ha Marine Le Pen nyeri a franciaelnökválasztást. Az európai választásokkal járó politikai kockázatokat azonban részben enyhítik azok a hírek, hogy javulni látszik a magyarországi gazdasági helyzet.

A magyar gazdaságot folyamatosan lendíti előre az aránylag dinamikusan erősödő fogyasztói kereslet, a másik oldalon azonban a beruházási tevékenységet tompítja az európai uniós alapokból származó források lassú lehívása. A hazai kiskereskedelmi forgalom januárban 3,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, amit segített a rekord alacsony szintű, 4,2%-os munkanélküliségi ráta is. Az Acenta Cz várakozásai szerint az idén a magyar gazdaság továbbra is dübörögni fog, és a 3%-ot kissé meghaladó növekedést fog elérni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlanul 0,9%-os szinten hagyta a kamatlábat. Az Akcenta Cz szakértői úgy vélik, hogy az MNB a kamatpolitikája keretei között hosszabb időszakon keresztül megtartja ezt az állapotot. Az előző évhez mért infláció februárban elérte a 2,9%-ot, bár a növekedését egyelőre főként az energiaárak befolyásolják. „A maginfláció mindazonáltal ugyancsak növekvő dinamikát mutat, és az MNB 3%-os inflációs célkitűzését úgy érzékeljük, mint egy lehetséges okot a központi bank számára, hogy átértékelje a nem konvencionális monetáris politikáját, és megkezdje restrikciójának mérlegelését” – mondta Miroslav Novák, az Akcenta Cz elemzője.

A forint számára az EUR/HUF valutapárban egyértelműen a legnagyobb kockázat hogy Marine Le Pen akár meg is nyerheti az elnökválasztást Franciaországban, és ennek következtében a politikai kockázatok Európában meglepő méreteket ölthetnek. A forint már a Brexitről szóló népszavazáskor is nagyon érzékenynek mutatkozott az európai politikai kockázatok eszkalációjára, amikor is a 319 HUF/EUR árfolyamhatárt feszegette. Másrészről a forint a következő hónapokban az infláció gyorsabb növekedésére és a gazdaság fellendülésére reagálva látványos erősödéssel is okozhat meglepetést.

A gazdasági elemző szerint a politikai bizonytalanságtól való félelem egyértelműen kivetülne a pénzpiacokra, és a forint valószínűleg ellenállna az eladási nyomásoknak, amelyek azt egészen a 320-as határig gyengítenék. „A forintra ható, az európai választásokból eredő gyengítő nyomásokat részben tompítja a magyarországi gazdasági helyzet javulása, és mivel nem várjuk M. Le Pen győzelmét, az EUR/HUF-árfolyam esetében a kereskedésnek a múlt néhány hónapban tapasztalt sávban kellene folytatódnia, miközben az év végéig a kereskedés elcsúszhatna a 305 EUR/HUF-árfolyam körüli értékekre.

Hosszabb távon elsősorban a kereskedelmi többletet és magának a forintnak az EUR/HUF-viszonylatban értendő alulértékelését érzékeli az Akcenta olyan tényezőként, amely a jövőre nézve világosan az erősödés mellett szólhat.