GVH–UPC: hálózatfejlesztések és árcsökkentés a 29-es körzetben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta az UPC Magyarország Telekommunikációs Kft. (UPC) vállalását, amely egy jövőbeni hálózatfejlesztést és garantált termékkínálatot, árcsökkenést, valamint fogyasztói tájékoztatást foglal magában.

A GVH a 29-es (Monori központú) számozási körzetben nyújtott internetes szolgáltatási feltételeket (árazási és műszaki paramétereket) vizsgálta. Az UPC már az eljárás vizsgálati szakaszában (2016 áprilisában) érdemi árcsökkentést hajtott végre a teljes 29-es körzetben, majd kötelezettségvállalási nyilatkozatot is tett, amelyet a GVH több alkalommal módosított.

A Versenyhivatal a vállalkozás számára kötelezettségként írta elő, hogy az UPC vállalásai alapján

# hálózatfejlesztéseket hajtson végre a 29-es számozási körzetben 12 településen (Csévharaszt, Hernád, Káva, Monorierdő, Nyáregyháza, Örkény, Pánd, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Újlengyel és Vasad) 2017. december 31. és 2019. június 30. között;

E településeken a GVH vizsgálata szerint vagy nincs jelen más vezetékes hálózattal rendelkező versenytárs, vagy – a versenytárs személye, piaci potenciálja és az UPC piaci részesedése alapján – mérsékelt az UPC által érzékelt versenynyomás erőssége. A vállalt fejlesztéseket az UPC egyes településeken a szükséges önerő mellett részben a fejlesztési tárca által kiírt pályázati forrásokból, másutt kizárólag saját forrásaiból hajtja végre, összességében több mint 1 milliárd forintos költséggel.

# gondoskodjék, hogy a fejlesztések eredményeként létrejövő hálózatok minőségi és árazási feltételei ne legyenek rosszabbak az országos szolgáltatási feltételeinél, és hogy ügyfelei e hálózatokhoz (beleértve a hűségidővel rendelkezőket) többletköltség nélkül, az UPC szokásos bekötési folyamata alapján tudjanak csatlakozni;

# tartsa fenn a – 2016. áprilisban bevezetettekhez képest is – kedvezőbb árakat a hálózatfejlesztéssel érintett 12 településen jelenleg még elérhető (és a kiépíteni vállalt hálózatoknál rosszabb minőségű) ADSL internet szolgáltatására mindaddig, ameddig utóbbi az adott településen még elérhető a vállalt hálózatfejlesztést követően, Pilis és Tápióság településeken pedig legalább 2022. december 31-ig.

A vállalásokhoz kapcsolódóan az UPC feladata az érintett fogyasztók megfelelő tájékoztatása, valamint az egyes teljesítési lépések igazolása is a GVH számára. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/15/2015.