Gyorsan gyarapodik a hazai napelempark

A koronavírus-világjárvány tanulsága: a társadalmi, gazdasági rendszerek felkészületlenek ilyen mértékű válsághelyzetek kezelésére, így az egész világon különösen fontossá vált az alkalmazkodóképesség javítása. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) minap lezajlott 67. vándorgyűlésének központi témái a villamosenergia-ágazat alkalmazkodóképessége és műszaki, gazdasági és humán oldalának kihívásai, valamint a rohamosan növekvő számú napelemek hálózatra gyakorolt hatása voltak. (A nyitó kép forrása: https://heizungen-klima-sanitaer.de)

A hazai energiapiac jelenlegi legnagyobb kihívása – a többi között – az időjárásfüggő, megújuló alapú energiatermelés hálózati integrálása és a fogyasztói környezet energiahatékony átalakítása. A kormány energia- és klímapolitikai célkitűzései között szerepel a 6000 MW-os napelemes villamosenergia-termelő kapacitás elérése 2030-ra. Az akkorra tervezett naperőmű-kapacitás várhatóan jóval előbb, már 2025-re meglesz, ami nagy kihívások elé állítja a hálózatok üzemeltetőit.

A fotovoltaikus termelőrendszerek folyamatosan csökkenő árának és az igénybe vehető állami támogatásoknak köszönhetően egyre több napelemes rendszer – beleértve a háztartásokat ellátó kis erőműveket (HMKE) – létesül hazánkban. És bár a számok környezettudatosság, klímavédelem szempontjából bizakodásra adnak okot, az új hálózatra csatlakozó kapacitások rendszerterhelési és -szabályozási problémát okoznak. A kapcsolódó hálózatfejlesztési, digitalizálási feladatok megvalósítása a hálózati társaságok vezetői szerint sokba kerül, állami támogatásra szorul.  

A villamos energia csak nagyon nehezen és drágán tárolható. A biztonságos ellátás céljából összhangba kell hozni a megújuló kapacitások bővülését a rendszer-szabályozási képesség fejlődési ütemével. A hálózat fejlesztése és a rendszer-szabályozást biztosan kielégítő nagy, időjárástól nem függő erőművek építése 4–6 évbe telik. Miként a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szegedi vándorgyűlésén elhangzott: e feladatokat kell a jogalkotónak, a szabályozó hatóságnak, a hálózatot üzemeltető társaságokkal közösen az ellátásbiztonság céljából optimalizálni.

A hálózati szakemberek szerint jelenleg a rendszer mintegy 3000 MW napelemes kapacitást tud kezelni. Ha ez a csatlakoztatott kapacitás számottevően megnő, sürgetővé válik a soron kívüli hálózat- és szabályozóképesség-fejlesztés. 

Kis- és nagyfogyasztót, az egész népgazdaságot fenyegtő probléma a villamos energia és a földgáz hirtelen és nagy mértékű drágulása. 

Különösen fontos tehát a jogalkotó, a szabályozó hatóság, a hálózati cégek és az érintett iparági szereplők együttműködése. A nyugodt és a gondokat megoldandó párbeszédhez semleges szakmai platformot kínál a Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Ma már nincs áramszolgáltatás informatika nélkül, ezért életfontosságú az ágazat digitalizációja – mondta Gelencsér Lajos, az egyesület elnöke. 

A jelen és a holnapok szakembereire nagy feladatok várnak. Ezért is figyel a MEE az utánpótlásra, és rendezi meg már 6. alkalommal a több mint tízezer diákot megmozgató „Mi a pálya?” műszaki fesztivált. Hat helyszínen igyekeznek felkelteni a pályaválasztás előtt állók érdeklődését a műszaki és informatikai szakma iránt.