Gyurcsány nem bocsájt meg Karácsonynak

(Írta: Kárpáti Iván) Én, és még sokan, viszont azt hittük, hogy kialakult az „Ellenzéki Szavazó”, aki simán elviseli, hogy egy listán van a DK és a Jobbik. Aztán a választás éjszakáján megtudtuk, hogy – klasszikust idézve – „lószart, mama!” Ráadásul borítékolni lehet, Karácsony Gergelynek nem lesz még egy főpolgármesteri ciklusa. Nem azért, mert amúgy nem megy neki, nem is csak azért, mert egy olyan pártot képvisel, amit kevesebben támogatnak, mint Gődény Györgyöt.

Direkt36 oknyomozó portál szinte percről percre rekonstruálta egy figyelemreméltó írásban az ellenzéki kampány hátterét. Érdekes olvasmány, de kár volt ennyi energiát fektetni bele.

Azt tudtuk, hogy nincs valódi egység a pártelitek, a vezetők között, meg tudnák egymást fojtani, ezt előtte is tudtuk. Tudtuk, hogy Márki-Zay Péter senkire sem hallgat, teljesen önjáró, makacs. Láttuk, milyen stratégiai hibákat követett el, amikor dőlt belőle a szó, láttuk, milyen remekül fel tudta erre építeni a Fidesz a saját kampányát.

Én, és még sokan, viszont azt hittük, hogy kialakult az „Ellenzéki Szavazó”, aki simán elviseli, hogy egy listán van a DK és a Jobbik, és majd az egykori gárdatag résmentesen rácuppan Gyurcsány Ferencre is, mert Orbán lop és Mészáros Lőrinc és plurális médiapiac meg emberi jogok. És tök mindegy, mit mond MZP reggel, és miért mond mást este.

Aztán a választás éjszakáján megtudtuk, hogy – klasszikust idézve – „lószart, mama!”, szépen elmentek a Mi Hazánkhoz, a Fideszhez, a Kutyákhoz meg a tudom is én hová. De még velük sem lett volna meg a többség. És akkor még jött a háború is.

Tehát bárhogy legózzuk a részleteket, ebből bukás lett volna. Mivel az átlag bel-budainál sokkal többet járok vidéken és a határon túl, azt nagyjából sejtettem, hogy győzelem most sem nagyon lehet – bár próbáltam elhinni –, de a kétharmad bukására egyértelműen számítottam az „Ellenzéki Szavazó” illúziója miatt. Néhányan ezt megmondták, őket lehülyézték, fideszes ügynököknek kiáltották ki.

Mindazonáltal a leírtak alapján borítékolható: Karácsony Gergelynek nem lesz még egy főpolgármesteri ciklusa. Nem azért, mert amúgy nem megy neki; nem is csak azért, mert egy olyan pártot képvisel, amit kevesebben támogatnak, mint Gődény Györgyöt. Hanem azért, mert Gyurcsány nem bocsájtja meg neki, hogy előretolta MZP-t, amiért elkaszálta Dobrev Klárát.

Most még pár hónapig megy a bohóckodás a parlamenti szerep körül, kivonulásokkal, bevonulásokkal, aztán szépen minden beáll a szokásos menetrendre.