IMF: száz éve nem látott gazdasági válság jön

A világjárvánnyal párhuzamosan súlyosbodnak a gazdasági előrejelzések is. Az IMF 189 tagállama közül legalább 170-nek súlyos gazdasági visszaeséssel kell számolnia.

A nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója sokkal sötétebben látja a helyzetet, mint akár csak egy-két héttel ezelőtt. Kristalina Georgieva szerint egyértelmű, hogy a globális gazdasági növekedés zuhanórepülésbe kezd már idén, ez benne lesz a jövő héten megjelenő világgazdasági előrejelzésükben is. A helyzet az, hogy a múlt század eleji nagy gazdasági világválsághoz hasonló krízisre számítanak.

A Nemzetközi Valutaalap úgy számol, hogy a kormányok eddig bejelentett, összesen körülbelül 7 300 000 millió eurónyi gazdasági segélyének többszörösére lesz szükség.
Ezzel az IMF volt vezére, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke, Christine Lagarde is egyetért. Arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány olyan válsághelyzetet teremtett, amelyet a megszokott eszközökkel nem lehet kezelni.

Szerinte két alapvető feltétele van a kilábalásnak. Egyrészt globálisan össze kell hangolni a fiskális és monetáris politikákat, másrészt azonos versenyfeltételeket kell teremteni a járvány elleni küzdelemben. Az Európai Központi Bank ezzel összhangban új intézkedéseket jelentett be a kisvállalkozások és a települések támogatására összesen mintegy 2300 milliárd euró értékben.

Az Egyesült Államokban március végén robbant be a járvány, napról napra fertőzöttek tízezreit vették nyilvántartásba. Az amerikai munkaügyi minisztérium sokkoló jelentése szerint március utolsó hetében körülbelül 6,6 millió olyan amerikai folyamodott munkanélküli segélyért, aki ilyet még sosem kért. A múlt három hétben összesen több mint 16 millió ilyen kérelmet regisztráltak az amerikai hatóságok.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy a jövő év még nem hoz érzékelhető enyhülést, részlegeset is csak akkor, ha még az idén sikerül visszaszorítani a járványt, és így feloldani a korlátozásokat.