IMPACT 2030: nagyvállalatok az önkéntesség népszerűsítéséért

Annak ellenére, hogy egyre több magyar vállalat ismeri fel az önkéntes programok szerepét a dolgozói elkötelezettség növelésében és a munkahelyi légkör javításában, ma még csak a nagyok nem egészen harmada, a kis- és közepes vállalkozások tizede valósít meg a munkatársak önkéntes részvételén alapuló karitatív, szociális vagy társadalmi támogató programot.

Azért hogy növelni tudja a vállalati önkéntes programok elfogadottságát, az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) és a GE további öt nagyvállalattal összefogva, ebben az évben közösen indítja el az ENSZ által is támogatott IMPACT 2030 kezdeményezést Magyarországon. A világméretű kezdeményezés célja az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak támogatása a vállalati önkéntesség eszközeivel. Az IMPACT 2030 magyarországi vezetőségének első tiszteletbeli elnöke Joerg Bauer, a GE Hungary elnöke.

Óvodák kerítését festő felsővezetők, hajléktalanoknak ételt osztó menedzserek, kórházak gyermekosztályait felújító informatikusok, hátrányos helyzetű fiatalokat támogató munkatársak. Ma már Magyarországon is találkozhatunk a vállalati önkéntesség számos formájával, de az arra rászoruló intézményeknek nyújtott fizikai segítség mellett egyre elterjedtebb a tudás alapú önkéntesség is, amikor a cégek vezetői és szakemberei munkaidejükben pénzügyi, marketing, kommunikációs, vagy éppen digitális szakértelmük és tudásuk átadásával segítenek szociális, egészségügyi és kulturális intézményeket, illetve civil szervezeteket.

Amellett, hogy lehetővé teszi a támogatott szervezetek infrastruktúrájának és ismereteinek fejlesztését, a vállalati önkéntesség persze a kezdeményező vállalat számára is számtalan előnnyel jár. Segít a munkahelyi légkör javításában, a cég, mint foglalkoztató jó hírének, tekintélyének erősítésében és a dolgozói elkötelezettség növelésében, valamint a munkatársak megtartásában és szakmai hatékonyságának támogatásában.

Azért, hogy a vállalati önkéntességet népszerűsítsék és még több cég számára adjanak követendő példát, az ÖKA és a GE együtt hirdeti meg az ENSZ által is támogatott IMPACT 2030 kezdeményezést Magyarországon. A program célja az, hogy a vállalati önkéntesség eszközeivel támogassa az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, egyebek mellett a klímavédelem, az egészségmegőrzés, a nemek közötti egyenlőség, az oktatás, az éhezés ellenni küzdelem, élővizeink megóvása és a környezetvédelem területén.

Az idén az IMPACT 2030 részeként a vállalati önkéntesség iránt régóta elkötelezett vállalatok fogtak össze. A kezdeményezést egy vállalati vezetőkből álló tiszteletbeli vezetőség is támogatja. Az IMPACT 2030-at az ÖKA Vállalati Önkéntes Közössége közreműködésével valósítják meg. A közösség a vállalati önkéntességet egyebek között sikeres hazai és nemzetközi önkéntes programok bemutatásával, a vállalati közösségek létrehozására vonatkozó tapasztalatok átadásával, az önkéntes programok hatását és előnyeit bemutató oktatással népszerűsíti. 

A sikeres vállalati önkéntes programokhoz a jó szándékon, a tenni akaráson és a pénzügyi forrás előteremtésén túl fontos például, hogy a vezetők támogassák a programokat, legyen kijelölt koordinátor, ösztönözzék a munkatársakat a programban részvételre, és az önkéntességet munkaidőben végezhessék.

Ha mindez együtt van, és egy-egy jó ügy segítése céljából a vállalati kultúra részévé válik, a vezetőség biztos lehet abban, hogy az önkéntes programokra fordított idő és pénz a munkatársak hosszú távú elkötelezettségében megtérül.