Infláció és ingatlanárak: a legdrágább Debrecen, Győr és Székesfehérvár

A tavalyi átlaghoz képest 28 százalékkal drágult a használt téglalakások négyzetméterára a megyei jogú városokban. Az Otthon Centrum szerint a legdrágább Debrecen, és csak kevéssel „olcsóbb” Győr meg Székesfehérvár. Minden használt lakástípus – a tégla, a panel és a ház – esetében tapasztalható az áremelkedés. (A nyitó kép forrása: fertighauswelt_de)


A megyei jogú városok ingatlanárairól kijelenthető, hogy alacsonyabbak, mint a fővárosi kerületekéi, ám a legdrágább városok a külső pesti kerületek árszintjével versenyeznek – állapította meg Otthon Centrum elemzése. A megyei jogú 23 városban 504 ezer forint egy téglalakás négyzetméterének átlagértéke, 28 százalékkal drágább, mint a tavalyi átlag. A panellakások 438 ezer forintos fajlagos ára 22 százalékkal nőtt egy év alatt, a használt házak átlagosan 370 ezer forintos négyzetméterára 15 százalékkal emelkedett a 2021. évihez képest.

A használt téglalakások esetében az idei statisztikák szerint a legdrágább város Debrecen 703 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A sorrendben a második Győr, ahol átlagosan 645 ezer forintért kínálják a használ téglalakásokat. A dobogó harmadik fokát Székesfehérvár foglalja el 626 00 Ft/m2 árral. – A legtöbb városban a fajlagos ár 400-500 ezer forint között alakult az év első felében. Ettől számottevően a sort záró Nagykanizsa tér el; a Zala megyei városban 330 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A megyei jogú városokban a tavalyihoz képest átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe a téglalakások. A legtöbb városban a drágulás (százalékban) kétszámjegyű; Érd és Sopron azonban kivétel. Az átlagárakat mindenekelőtt Debrecen és Győr növeli: mindkettőt a 30 százalék feletti áremelkedés okozta drágaság jellemzi. Miskolcon is hasonló, 32 százalékos áremelkedés ment végbe az idén. A többi városban 15-25 százalék közötti árváltozás a mértékadó.

A panellakások esetében szintén Debrecen végzett az élen a megyei jogú városok között. Az idei fajlagos árak alapján a városban négyzetméterenként 577 ezer forintért adják a panellakásokat; Székesfehérvárott 554, Sopronban 551 ezer forintért. Ebben a tekintetben Győrnek „csak” a negyedik hely jutott: 517 ezer forint/m2.

A többi városban a négyzetméterárak 300-440 ezer forint között alakultak. A sort ezúttal is Nagykanizsa zárta 297 ezer forintos átlaggal, őt Szolnok 323, Dunaújváros pedig 336 ezer forint átlagos négyzetméterárral előzte meg.

A felsorolt az árak nagyjából 22 százalékkal magasabbak a tavalyi éves átlagnál. Kivétel nélkül minden városban kétszámjegyű emelkedést mért az Otthon Centrum. A debreceni 30 százalékos áremelkedés a második helyre volt elég, mivel Miskolcon 35 százalékkal drágultak a panelek; még az olcsóbbnak számító Dunaújvárosban és Nagykanizsán is 25 százalék feletti drágulás történt.

A családi házak négyzetméterenként átlagosan 370 ezer forintba kerültek az idén – eddig. Ebben a kategóriában Győr az első, átlagosan 495 ezer forinttal; Sopron 488, Debrecen 473 ezer forinttal tartja helyét az első három között. A fővároshoz közeli Érd és Székesfehérvár is az első öt közé számít 450 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

Az eladó családi házakat tekintve egyébként nagy különbségek alakultak ki a városok között. A kisebb, illetve a fővárostól távolabbi településeken (például Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, Szekszárdon) ugyanis alig több mint 200 ezer forintot kértek a családi házak négyzetméteréért. A többi városban viszont 50-150 ezer forinttal többet.