Iskolai erőszak ellen: sulizsaruk

Jó évtizeddel ezelőtt hívta fel a Mátrix Közhasznú Alapítvány a figyelmet az iskolán belüli egyre növekvő erőszakra. Az aggasztó, erőszakos állapotok elsősorban a perifériáról érkező gyermekekre, gyenge közösségekre jellemzők. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke szerint nem büntetéssel, hanem fejlesztéssel kellene lépni. (A nyitó kép forrása: polizei.news)

A Mátrix által kitalált sulizsaru-program alkalmas lehetne az iskolai erőszak megfékezésére. A rendszert az intézmény-fenntartónak és a kapcsolódó minisztériumnak kellene működtetnie. Több lehetőség is adott lehet, pl. a rendőrtiszt-képző intézmények hallgatói számára 2–3 hónapos kötelező (fizetett) terepgyakorlat, amelyet gyermekotthonokban, veszélyeztetett általános és középiskolákban töltenének bűnmegelőző sulizsarukként.

A rendvédelem mellett közösségépítés, önismereti, sport-, szabadidős, egészségfejlesztő feladatok is részei lennének a kezdeményezésnek. A sulizsaruk – egymást váltva – önmaguk is tapasztalatokat szerezhetnek a sajátos feladatuk ellátása közben. A programról a Mátrix Alapítvány oldalán jelentek meg információk, segítendő az iskolai nyugalom megtartását.

Őrjöngő, egymást kínzó, randalírozó gyermekek, csicskáztatás, megalázás, iskolai horror – mindezeket látván-tapasztalván senki sem érzi magát felelősnek. A pedagógus tehetetlen, bár rendszerint maga is közvetetten felelős lehet a kialakult állapotért. A konyhások, portások széttárják karjukat, az iskolavezetők pedig gyakran csak későn értesülnek egy-egy válságos helyzetről.

Az oktatási intézményekben sürgető a belső közösségfejlesztés, gyors és hiteles tájékoztatás, megoldást kereső és találó párbeszéd a veszélyeztetett közösség védelmében, hogy még idejében kiemelhető legyen az erőszaktevő.

Nem osztálytermi kamerákra, sokkal inkább a gyermekvédelmi szolgálat, a rendőrség, családok közötti rendszeres párbeszédre, a problémák együttes és okos megoldására van szükség – állítja a Mátrix Alapítvány vezetője, hozzátéve: ennek egyik hatékony eszköze lehetne a sulizsaru-rendszer kialakítása.