Kicsi, ám gyönyörű – a szomszéd kertje mindig zöldebb?

Az európai háztartások több mint felének van saját kertje, ekként kereken 108 millió kerttel számolhatunk Európa-szerte. Azaz: legalább minden második magánháznál gondoznak valamekkora zöldterületet.

A statisztikai adatok szerint a kertek közel kétharmada 300 négyzetméternél kisebb, mindössze 50-100 négyzetméteres. A többi között ez is lehet az oka annak, hogy az európaiaknak még a tizede sem alkalmaz kertészt, és szakember segítségét sem kéri– az európaiak számára a kertészkedés tulajdonképpen kedvtelés, az ezermester-tevékenységek egyike. 

A kerttulajdonosok többsége a házában, fészerben, a garázsban tárolja a kerti szerszámokat, gyakorta meglehetősen szűkös körülmények között, holott nemegyszer sokféle eszközre van szükség a kerti teendőkhöz, az éltető-nyugtató ház körüli zöld rendben tartásához.

Mivel még a legkisebb kertben is sokféle a tennivaló, nem kevés szerszám kell a munkák elvégzéséhez, így aztán a kerttulajdonosok igyekeznek beszerezni a legcélszerűbb, a lehető legkönnyebben elhelyezhető, karbantartható eszközöket. Kiskerthez nem kell ugyan kis traktor, ám a kertészkedők sem akarnak mindent kézzel vágni, nyírni, fűrészelni.

Ezt az igényt igyekeznek évtizedek óta kielégíteni a kerti szerszámok, kisgépek tervezői, gyártói, kereskedői. Egyre több, sokcélú szerszám(rendszer)t kínálnak, olyanokat, amelyek kiegészítik egymást, nem pusztán célszerszámok, összeillesztve új munkaeszközként használhatók – ugyanakkor tartósak, kiváló minőségűek.

Tekintettel arra, hogy nem az a kertészkedő a jó szomszéd, akinek működő masináját a fél utca hallja, hanem az, aki tekintettel van a közösségre. Ebből a célból fejlesztették ki az akkumulátorral működő, tehát hangtalan, csöndes gépeket: gyepszegély-nyírót, a sövényvágót, bokoralakítót…

Az európai fogyasztói felmérés szerint a sokcélú rendszerek a legkelendőbbek. Persze, fontos, hogy tartósak, a könnyen karbantarthatók, könnyűek, kézreállók és – elfogadható legyen az áruk is. A legnépszerűbb eszközök: a sövénynyírók (a kerttulajdonosok 70%-a rendelkezik ilyennel), a fűkasza (64%), a damilos fűnyíró (60%), a teleszkópos ágvágó (55%) és a láncfűrész (51%).

Adódik a kérdés: van-e olyan kertművelő rendszer, amelyik kézi és akkumulátoros eszközök illesztésére is alkalmas? Amelyik a tulajdonságai révén a kerthez, a mindenkori karbantartási igényekhez illeszkedik? És ami nem foglal sok helyet a fészerben?

A praktikusan gondolkodó németek ilyen megoldást is találtak: a Wolf-Garten kertművelő rendszerét. Az itthon is kedvelt, évszázados márka történetében alighanem multi-star click rendszer a legismertebb, kis és nagyobb kertek tulajdonosai jó ideje használják. Hetvennél többféle olyan eszközt fejlesztett ki a német cég, amelyik egyetlen kattintással csatlakoztatható – a nyélhez.  

A multi-star termékcsalád a 40. születésnapján az idén 100 esztendős Wolf-Garten akkumulátort tartalmazó nyéllel és ötféle akkumulátoros tartozékkal – szegélyvágóval, fűnyíróollóval, láncfűrésszel, sövényvágóval, ágvágóval – bővítette a klasszikus választékot.