Kim Dzsongun luxusvonata is reflektorfényben

(Ács Gábor) Az észak-koreai diktátor egészségi állapotáról szóló találgatások idején a világsajtóban számos publikáció értékeli Kim Dzsongun pályafutását, ami során a világtól elzárva tartotta országát, miközben saját életvitelében igyekezett lépést tartani a világgal. (A nyitó képen: Kim Dzsongun vonata az oroszországi Vlagyivosztokban, 2019 / Alexander Safronov/AP)

A sajtok szerelmeseként gyakran vitték neki repülőgéppel a francia sajtkészítő kézművesek válogatott termékeit, jó évjáratú borokat, külföldi utazásai során pedig ugyanolyan színvonalú fényűzést biztosíttatott magának, mint ami a nagyhatalmak vezetőinek jár.

KCNA via KNS
Kim Dzsongun a különvonat ajtajában 2019-ben (KCNA via KNS)

Kim Dzsongun apjához hasonlóan csodálta a luxusvonatokat. Sajátját igyekezett olyanra kialakíttatni, ami felszereltségében felveheti a versenyt Hitler síneken gördülő mobil főhadiszállásával, luxus tekintetében pedig vetekedhet a legendás Simplon-Orient Express szolgáltatásaival.

Daily Mail cikke szerint az észak-koreai vezető különvonata húsz kocsiból áll, a friss homártól a háremhölgyek koszorújáig minden kényeztetéssel, ami egy vonaton nyújtható.

A kívül rideg katonazöldre festett szerelvény a megdönthetetlen erőt szimbolizálja, belül viszont lágy színekkel teremtettek otthonos hangulatot.

AP
A kínai–észak-koreai vezetők csúcstalálkozója a vonaton 2019 januárjában (foto: AP)

Kim Dzsongun vonata számos diplomáciai esemény helyszíne volt, menet közben és állomásokon lebonyolított találkozóknak is otthont adott a szerelvény. A kényelmes tárgyalókocsit úgy rendezték be, hogy akár kormány- és államfői találkozók megtartására is alkalmas legyen.

Az utasok védelmét a vonaton utazó kiképzett fegyveres személyzeten túl a golyóálló borítás is szolgálta. A vonat útvonalát mindig igyekeztek titokban tartani, de az előkészületek a fogadó helyszíneken rendszerint feltűnőek voltak.

2019 AP
Előkészületek a vietnami Dong Dang pályaudvaron Kim Dzsongun érkezése előtt, 2019-ben (Foto: AP/Minh Hoang)

Ha valaki a hírekből nem értesült az amerikai elnök, Donald Trump és Kim Dzsongun találkozójáról, az új épületszerkezet ácsolása előre jelezte, hogy fontos vendég érkezik. A pályaudvart övező házak tetejére mesterlövészeket állítottak a vonat érkezésekor.

2019 AP
Fegyveres őr a Dong Dang pályaudvarral szemközti épület tetején, 2019 (Foto: AP / Minh Hoang)

Kim Dzsongun ezzel a vonattal utazott akkor is, amikor az orosz elnökkel kellett személyesen egyeztetnie. Vlagyimir Putyinnal való találkozója előtt 2019. április 26-án ürítették ki a vlagyivosztoki pályaudvart, egy légy sem pisszenhetett észrevétlenül, amikor Kim Dzsongun a peronra lépett.

A női utaskísérő személyzet elegáns egyenruhát hord. A mélybordó és a fekete dominál a viseleten. Indulás előtt annak is koreográfiája van, ahogy a személyzet együtt, szinte alakzatban vonul a vonathoz. A kalauznők mind csinosak, mosolygósak, mintha egy divatbemutató kifutóján lépkednének végig, amikor gurulós bőröndjeikkel megközelítik a szerelvényt.

2019 AP
Kim Dzsongun autója, azegyedi limuzin is vele együtt utazik a vonaton, 2019 (foto: AP)

Kim Dzsongun nem csak a vonatban élvezi a személyére szabott luxust. Külföldi útjain is ragaszkodik saját páncélozott Mercedes gépjárművéhez, az autót vele együtt szállítja a vonat.

A diktátor szerelvényét két másik vonat kíséri minden útra, tele fegyveres őrökkel. Az egyik Kim Dzsongun vonata előtt, felvezetőként, a másik utána, hátulról biztosítva közlekedik.

AP
A kíváncsi tekinteteket csak a vonat ajtajáig engedik( foto: AP/Minh Hoang)