Kitüntetések Európánkért az újságíró-szövetségben

Ma tartották a Magyar Úujságírók Országos Szövetsége kül- és biztonságpolitikai szakosztálya által 2019-ben alapított Európánkért-díj átadóünnepségét a MÚOSZ budapesti székházában. Az idei díjazottak: Ljubov Nepop Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, N. Vadász Zsuzsa, a Hírklikk és Forgács Imre, a Népszava munkatársa. A laudációt Balázs Péter, korábbi EU biztos, a kuratórium elnöke és Inotai András professzor emeritus, az Európa Klub elnöke tartotta. A rendezvény háziasszonya: Kertész Zsuzsa volt. (Képek: Sziráczki György és Peredi Ágnes.)

Ljubov Nepop Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

Az eseményt M. Lengyel László, a szakosztály elnöke nyitotta meg. Emlékeztetett arra, hogy a 2019-ben alapított „Európánkért” díj létrehozásával az volt a szakosztály célja, hogy olyan kiemelkedő teljesítményeket honoráljon, amelyek megismertetik és megértetik a közvéleménnyel az európai eszméket, törekvéseket, folyamatokat, értékeket és együttműködést.

Az indoklás szerint Ljubov Nepop rendkívüli és meghatalmazott nagykövet „kiállásáért, állásfoglalásáért, az ukrajnai helyzet megértését segítő nyilatkozataiért, és személyén keresztül az ukrán népnek, önfeláldozó honvédő, függetlenségi harca, szabadságszeretete és a demokratikus Európához csatlakozási törekvése iránti tisztelet és szolidaritás kifejezéseképpen” – részesült az „Európánkért” kitüntetésben.

Balázs Péter volt EU biztos, korábbi külügyminiszter, a CEU professzor emeritusa, a díj kuratóriumának elnöke Nepop nagykövet asszony méltatásában hangsúlyozta, hogy ennek az elismerésnek a hátterét különleges indok adja, mégpedig az európai és a világrend általánosan elfogadott normáinak súlyos megszegése, az ENSZ Alapokmányát is lábbal tipró orosz fegyveres agresszió Ukrajna függetlensége és területi épsége ellen.

Ljubov Nepop – mondta Balázs Péter – személyes hangon, meggyőző erővel közvetíti a háború valóságát, „olykor kicsorduló könnyei hitelesítik a híreket”. Nem csupán továbbítja az információt, hanem megérteti a helyzetet a magyar közönséggel. Igen jól ismeri a magyar közvéleményt, összesen már egy évtizedet töltött nálunk diplomataként, kitűnően ért és beszél magyarul.

Ritka erénye, hogy durva politikai szituációban is tud megbocsátóan fogalmazni. Amikor az újjáválasztott magyar miniszterelnök a diplomácia és a politikai jóízlés normáin átlépve a hősiesen kitartó és védekező ukrán elnököt „ellenfelének” nevezte, a nagykövet asszony „nem látott gondot abban, hogy őszintén beszéltek egymással” – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök, hozzátéve, hogy Nepop nagykövet keményen is képes fogalmazni, de ilyenkor is kerüli a személyeskedést. Felidézte azt az emlékezetes kijelentését, miszerint „stratégiai nyugalmatok majd a sírban lesz”.

A díj étvétele után, köszönetnyilvánító nyilatkozatában Ljubov Nepop elmondta: a kitüntetést az ukrán néppel való szolidaritás kifejeződésének tekinti. Bizakodásának adott hangot, hogy az immár több mint 70 napja tartó háborúban – melyet Ukrajna nemcsak önmagáért, szuverenitásáért és területi integritásáért, hanem egész Európáért vív – minden egyes nap közelebb visz a közös győzelemhez. Jelképes értékűnek nevezte, hogy a díjat az újságírók szövetsége adományozta, hiszen ebben a háborús helyzetben az újságírók munkája kiemelten fontos, hiszen ez ahhoz járul hozzá, hogy a világ megismerje az igazságot. Elmondta, hogy a harcok során már több mint húsz újságíró vesztette életét Ukrajnában.

A következő kitüntetett, Forgács Imre „Európai anziksz” címmel jelentette meg a 2021 őszi könyvhétre a Népszava Szép Szó mellékletében az utóbbi öt évben megjelent írásait. A méltatás szerint Forgács Imre minden írása kiállás, cikkeivel hitet tesz az Európai Unió erősítése mellett, „még akkor is, ha sokszor bírálni kényszerült az EU-t”.

Ismeretanyaga lenyűgöző, az európai kultúrkör évszázadaiból vett példái, nemegyszer példabeszédei segítik az aktuális események jobb megértését.

„Forgács azok közé tartozik, akik azért harcolnak, hogy az Európai Unió kapui ne záruljanak be végleg a magyarok előtt. Könyve tanulságos olvasmány lehet mindazok számára, akiknek fontos az európai integráció jelene, és jövője” – fogalmazott a Kertész Zsuzsa, a rendezvény háziasszonya által felolvasott indoklásban Trom András.

Forgács Imre – aki gazdasági szakemberként az államigazgatásban vett részt az uniós csatlakozási koncepciók előkészítésében – megköszönve a díjat hangsúlyozta: megtiszteltetésnek tartja, hogy a MÚOSZ ismeretterjesztő munkásságát újságírásnak, őt magát pedig „tiszteletbeli újságírónak” minősíti.

Inotai András professzor emeritus, az egykori MTA Világgazdasági Kutatóintézet volt igazgatója, az Európa Klub elnöke, a kuratórium tagja N. Vadász Zsuzsáról elhangzott laudációjában kitért arra, hogy a díjazott gazdasági, kül- és belpolitikai ismeretei, objektív elemzései jelentősen hozzájárultak és folyamatosan hozzájárulnak az uniós témák sokszintű, nem mindig könnyű megértéséhez, az egymással összefüggő, egymást befolyásoló folyamatok közérthető, ugyanakkor sohasem leegyszerűsített bemutatásához.

Külön kiemelte interjúját Judith Sargentinivel a Magyarország elleni 7. cikkely szerinti eljárás lehetőségéről és konkrét okairól, Balázs Péterrel folytatott időtálló beszélgetését az orbáni „manőverezési politikáról”, valamint interjúját Hadházy Ákossal az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről. N. Vadász Zsuzsa szakmai pályafutását áttekintve felhívta a figyelmet arra, hogy 17 évet töltött – különféle pozíciókban – a Világgazdaságnál. Laudációját követően Inotai professzor szólt arról is, hogy a jelenlegi sorsfordító globális helyzetben az újságírók felelőssége nagyobb, mint valaha. A valódi információk eljuttatása és az agymosott tömegek reális világlátásának visszaállítása kulcskérdés.

A díjátadó ünnepség végén Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke koccintásra hívta a vendégeket a kávézóba, ahol a kollégák rövid kötetlen beszélgetést folytathattak Ljubov Nepop nagykövettel és Forgács Imrével. (A tavalyi díjazottakról szóló tudósítás itt olvasható.)