Klimatizált utcákkal a bécsi hőség ellen

Az osztrák főváros lakosságát is kínozza a hősziget-jelenség, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó „klimatizált utcát” hoz létre a városi hűsöléshez. (Kép: Christian Fürthner.)

Bécs egyike a klímaválság által leginkább érintett városoknak Európában, különösen sok a hőségnapok száma. A jelenlegi vírushelyzetben ráadásul kiemelt szerepe van a városi szabad tereknek, ahol az emberek egymástól távolságot tartva, a szabad levegőn tartózkodhatnak. Azért, hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat, június 12. és szeptember 20. között a városi vezetés ideiglenesen tizennyolc klimatizált utcát alakít ki. Ilyen fejlesztés négy utcában már állandósult a negyedik, tizennegyedik, tizenötödik és huszonegyedik kerületben. A klimatizált területek olyan utcák, utak vagy terek, ahol sok a növény, az árnyék, ivókutakat építettek, a szokásosnál világosabb az aszfalt. Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni, vagy játszani.

A kellemes időtöltést sokféle ülőalkalmatosság és párakapuk is szolgálják. Ezeken a helyeken nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is. Az ott tartózkodók maradéktalan kikapcsolódását számos rendezvény is szolgálja. Minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni.

Az új hűsölőutcákat a főváros hőségtérképe alapján alakítják majd ki, vagyis ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik. A tavalyi kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka a folytatás mellett tette szavazott.

A klimatizált utcákban akár öt fokkal is sikerült csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.