Kövér szellemi állapotáról akar igazolást az ukrán külügy

Vérben, illetve feltehetően borban vagy piros gyümölcslében „úsztak”, táncoltak, amikor Orbán oroszpárti politikáját támadták a tüntetők Varsóban a magyar nagykövetség előtt performansz keretében – számolt be erről az Európai és az Ukrán Pravda.

Euromaidan-Warszawa pár tucatnyi aktivistája az ellen tiltakozott rendkívül látványos utcai előadással, hogy Orbán elérte, továbbra is vehessen orosz olajat, és még Kirill pátriárkát is levetette az oligarchák elleni, hatodik szankciós listáról. Mint hirdették: a Barátság – a világ legvéresebb olajvezetéke. Az utcán egy nagy átmérőjű csővezetéket állítottak ki, amiből az ukrán vért jelképezve bor vagy gyümölcslé folyt. Orbán-, Putyin- és Kirill pátriárka-álarcot húztak magukra a performansz szereplői. Orbán invitálta a jelenlévőket, jöjjenek és táncoljanak az ukránok csontjain, amit vérrel/borral/gyümölcslével locsoltak le, s közben Kis Grófó zenéjére ropták a táncot. Natalja Pancsenko, az egyik szervező az Ukrán Pravdának elmondta, hogy a világ figyelmét akarják felhívni arra, miként látják ők, az ukránok Orbán mai politikáját. Miközben mások Ukrajnának segítenek, hogy legyőzhessék az oroszokat, aközben Magyarország elég egyértelműen oroszpárti állásponton van.

Lech Wałęsa volt lengyel elnök szerint fel kellene oszlatni az Európai Uniót és újat létrehozni Német- és Franciaország vezetésével – Lengyelország és Magyarország nélkül – mondta el a lengyel Tygodnik Interia újságnak, amit az orosz Ria Novosztyi és az orosz Nézőpont, a Vzlgjad is ismertetett. Szerinte ugyanis nagy hibát követ el az Európai Bizottság, hogy a covid utáni helyreállítási alapot mégiscsak odaítéli Lengyelországnak. Már megint nem hallgatnak rám, hiába mondom – fogalmazott Wałęsa az interjúban. Ennek továbbra is feltétele kell legyen az uniós értékek tisztelete. Ha kötelezettségeinket teljesítjük, csak akkor vegyenek fel minket – mondja Wałęsa – az újonnan létrejövő szövetségbe. Jogállam nélkül milliárdokat kapni az Európai Uniótól, kidobott pénz, mert megint el fogja lopni a kormány – fogalmazott a volt lengyel államfő.  

Az orosz Nézőpont megírja azt is, hogy 24 000 millió euró vissza nem térítendő és 11 500 millió hitel jár Lengyelországnak. A magyar kormány helyreállítási terve viszont nem felelt meg az Európai Bizottság által támasztott feltételeknek.

Miután tévéinterjújában Kövér László Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt úgy jellemezte, mint akinek „személyes pszichés problémája” van, szinte azonnal reagált rá Zelenszkij kabinetje: a magyar házelnököt álpolitikusnak és tiszteletlennek nevezve – számol be az adok-kapok legfrissebb fejleményeiről az orosznyelvű RTVI. Az ukrán külügyminisztérium pedig a magyar házelnöktől a pszichés állapotát igazoló diagnózist követelte csípős válaszul. Oleg Nyikolenko úgy fogalmazott, amit a közösségi hálón is közzé tett: Kövér kijelentésére csak az elmeállapotát dokumentáló igazolás birtokában tudnak érdemben reagálni. Kövér László ebben a bizonyos interjúban kifogásolta, hogy Zelenszkij nem kér, amikor segítségért fordul másokhoz, hanem követel és fenyegetőzik. Az RTVI szó szerint idézi Kövér szavait. Andrej Szibiga, az ukrán elnök kabinetjének helyettes vezetője emellett fölemlíti a magyar katonák Csernyigov megyében végrehajtott vérengzéseit, a II. világháborús tömeggyilkosságot, ami szerinte fasiszta DNS-re utalhat.

„A történelem előre megy, Ukrajna pedig győzni fog” – és az ilyen figurák, utalt itt Kövérre, a történelem szemétdombjára kerülnek – írta az ukrán politikus. A kijevi külügy nem mellesleg hozzátette: ha tágabb kontextusba helyezzük az incidenst, akkor sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a magyar politikusok mindig besározzák Ukrajnát, viszont Oroszország bűneit fehérre mossák. De ezen már nincs is miért meglepődni, hisz’ a magyar történelem azt igazolja, hogy nemegyszer a gonosz oldalára sodródott az ország.

Raja Krishnamoorthi, Illinois állam demokrata képviselője azzal fordult Antony Blinken külügyminiszterhez, hogy vizsgálják meg, milyen eszközzel lehet a magyar kormányt rábírni arra, hogy elfogadja a hatodik szankciós csomagot Oroszország ellen – írja URA orosz hírügynökség a Russia Today-ben is megjelent közleményre hivatkozva. Arról nincs friss hír, hogy miután a magyar kormánynak engedve megszületett az uniós egyezség, továbbra is szükségesnek látja-e a magyar kormány elleni szankciók kivetését az amerikai törvényhozó.

Az Eurosporttól kezdve az ázsiai portálokig rengeteg helyen olvashatunk arról, hogy megrökönyödve fogadta az angol csapat, amint a szombati meccsen a Puskás stadiont megtöltő gyerekek kifütyülték a rasszizmus ellen térdepeléssel tiltakozó játékosokat. A csapatkapitány, Garreth Southgate sajtótájékoztatón mondta el: különösnek találta, hogy a gyerekek részt vehettek és ennyien a meccsen, másrészt megjegyezte, nem tartja helyesnek, hogy a 14 év alattiakat a felnőttek befolyásolják például egy ilyen meccsen is.

A már-már szélsőségesen konzervatív The Washington Timesban írt véleménycikket Kovács Zoltán a liberálisokat és a sajtót bírálva, akik tébolyodottak, legalábbis a kormány nemzetközi szóvivője ezt a következtetést vonta le róluk az Orbán-kormányról szóló kritikákat olvasva. A cikket természetesen az MTI nagy ismertette.