Közvetlen zöld EU-s támogatást sürgetnek a V4-fővárosok

(Szerző: Ács Gábor) Közvetlen EU-s támogatást kérnek Budapest, Pozsony, Prága és Varsó főpolgármesterei, hogy a milliós lélekszámú metropoliszok erőteljes klímavédelmi akciót hajthassanak végre. A V4 országok fővárosainak főpolgármesterei nyílt levelet küldtek az Európai Tanács elnökének és tagjainak a testület június 18-19-i találkozója előtt. (Kép: a V4 országok főpolgármesterei a Szabad Városok Paktumának megkötésekor; Koszticsák Szilárd, MTI Foto)

A V4 fővárosok vezetése hangsúlyozza, hogy több mint ötmillió embert képviselnek egy 60 milliós régióban, ahol a gazdasági teljesítmény ötödét a négy főváros adja.

A főpolgármesterek figyelmeztetnek, hogy az új koronavírusnál is nagyobb fenyegetés a világméretű felmelegedés, mert az emberiség fennmaradását veszélyezteti a közeli jövőben.

Budapest, Pozsony, Prága és Varsó támogatja az Európai Zöld Megállapodást. A V4 fővárosok sürgetik az EU-t, hogy növelje a 2030-ig tervezett kibocsátás-csökkentési céljait.

A nyílt levél írói egyetértenek abban, hogy a tagállamoknak emelniük kellene kibocsátás-csökkentési ambícióikat, és növelni az EU 2030-i célértékét 40-ről 55%-ra.

A városvezetők szerint az EU-nak jogi megállapodást kellene létrehoznia (EU-város-megállapodásokat), hogy közvetlen támogatásokat biztosíthasson a városok kibocsátás-csökkentési terveihez.

Az EU új helyreállítási intézkedéseinek tartalmaznia kellene az Európai Helyreállítási Alapot, amely támogatásokat és kölcsönöket biztosít a városoknak és városlakóknak közvetlenül, vagy a kereskedelmi bankokon keresztül – írják nyílt levelükben a V4 fővárosok vezetői.

A közvetlen támogatás kérésének azért van jelentősége, mert az ellenzéki városvezetők attól tartanak, hogy kormányaik visszatartják az EU-s támogatásokat a fővárosoktól, és más régiókban osztják szét azokat az európai uniós forrásokat is, amik elengedhetetlenek a fővárosok fejlesztéséhez.

Budapest főpolgármestere különösen feszült viszonyban van a magyar vezetéssel és a kormánypárttal. Ezt jelzi az a Facebook-poszt is, amit Karácsony Gergely szerdán kifogásolt. (Bővebben: Az eredeti archív fotó és a Fidesz oldalán publikált mémFacebook – Karácsony Gergely Fb-oldala.)

„Ma az történt, hogy nem is lakájmédia, hanem a budapesti Fidesz maga azt tartotta helyesnek, hogy Szálasi Ferenc nyilasvezér feje helyére retusálja az én arcomat, háttérben a felrobbantott Lánchíd, előtte a Duna, ami Szálasi és nyilas pribékjei miatt zsidó magyarok ezreinek lett sírhelye. Ezt nem tudom, nem is akarom a szokásos vállrándítással letudni. A budapesti Fidesz szerint lehet a háborús pusztítással, a nyilasterrorral viccelődni. Szerintem nem lehet. A budapesti Fidesz szerint belefér, ha emberek ezreinek meggyilkolását, emberek millióinak szenvedését szimbolizáló fotót használják a politikai ellenfeleket lejáratni akaró kommunikációban. Szerintem ez megengedhetetlen” – írja Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Facebookon.

Néhány órán belül a Fidesz törölte a kifogásolt posztot, és így reagált:

„A Fidesz budapesti közösségi oldalán egy interneten terjedő mémet vettünk át, amelyen az látható, hogy a Lánchíd romjainál Karácsony Gergely még mindig azon elmélkedik, hol lehetne biciklisávot kialakítani. Szerkesztőnk nem vette észre a Szálasi Ferencet ábrázoló fényképpel való egyezést, de egy normális ember nem is Szálasi képpel ébred reggelente! A tartalmat azonnal töröltük, amint jelezték felénk a tévedést. Ezzel szemben a baloldali sajtó soha egy lépést sem tett, amikor például a miniszterelnököt Hitlerként ábrázolták egy címlapon.”

A Lánchíd felújítása körül patthelyzet alakult ki. A kormány és a Fidesz azt kommunikálja, hogy a 8 hónapja hatalmon lévő főpolgármester semmit sem tesz a Lánchíd felújításáért. A szavazók által megbuktatott előző főpolgármester, Tarlós István is megszólalt a témában, figyelmeztetve, hogy a Lánchíd akár már olyan rossz állapotban is lehet, ami lehetetlenné teszi a felújítását.

Az új fővárosi vezetés következetesen azzal érvel, hogy az előző két fideszes ciklus 8 éve alatt nem történt meg a híd felújítása, a hosszú éveken át tartó állapotromlást a 8 hónapja megválasztott új vezetésen akarják számon kérni. Az ellenzék gyakran említi a százezer-milliós kormányzati kommunikációs kampányokat, a stadionok tízezer-milliókban mérhető építését, illetve az augusztus 20-i tűzijáték ezermilliós költségét olyan tételekként, amikből bőven lehetne finanszírozni az ország egyik jelképének számító Lánchíd halaszthatatlan felújítását.

A Lánchíd ügye csak egyetlen példa arra, hogy milyen a viszony Budapest vezetése és a kormány között. A főváros bevételeit több intézkedés kurtította meg a járvány idején, emiatt is szükség van közvetlen EU-s támogatásra, érvel a többi V4 főváros vezetőjéhez hasonlóan a budapesti főpolgármester.

Budapest, Pozsony, Prága és Varsó főpolgármestere 2019 decemberében kötött egyezséget az együttműködésről, Szabad Városok Szövetsége (Pact of Free Cities) néven. A négy város vezetése együtt kíván nagyobb erejű érdekérvényesítéssel lobbizni az Európai Uniónál a fővárosok közvetlen támogatása végett.