Leleplezhetők a kémkamerák és a lehallgatókészülékek

Nemrégiben címlaphír volt: fizetős szálláshelyen kamerákkal kémkedtek a vendégek után. Az ilyen felderítő eszközök áldozatai a leggyakrabban üzletemberek, politikusok, aktivisták és újságírók. A Kaspersky Lab kutatói az utazók biztonsága végett listát készítettek arról, miként óvhatók meg elektronikus eszközeink és információink egyszerű technikák és eszközök segítségével.

Szakértők szerint egyszerűen észrevehetők a rejtett kamerák és mikrofonok például egy könnyen beszerezhető eszköz segítségével, amelyben beépített rádiófrekvencia szkenner, illetve fénykibocsátó diódák és vörös üveg van.

Az olcsónak nem mondható felderítő eszköz kimutat minden olyan forrást, ami elektromágneses hullámokat bocsát ki (ilyen a legtöbb vezeték nélküli poloska és kamera), majd ezek alapján megkereshetők a rejtett kamerák. Egyéb más felületekhez képest a kamera lencséje sokkal erősebben veri vissza a fényt, így azt a kamerának látszó tárgy felé irányítva, majd a vörös üvegen keresztül nézve egy fényes vörös pont lesz látható.

Akár egy mobiltelefon-készülék is használható infravörös megvilágítást használó kamerák felderítésére, ugyanis felismerik az infravörös sugárzást. Néhány eszközben viszont – ilyen például az iPhone – túl erős az infravörös-szűrő, így velük nem működik a felderítés.

Zavaró háttérzaj keltésével pedig egyszerűen elkerülhető a lehallgatás rejtett mikrofonnal. A Noisli számítógépes programmal olyan hangok szólaltathatók meg, mint a csapból folyó víz, megzavarván velük a felvételt.

Néhány további jó tanács:

  • Soha ne hagyja személyes dolgait, beleértve elektronikai eszközeit felügyelet nélkül – vigyen magával mindent, ha elhagyja hotelszobáját.
  • Minden eszköze legyen jelszóval védett, a rajta tárolt információk pedig titkosítottak. Az Android és iOS legújabb eszközei alapértelmezés szerint már jelszóval védettek és titkosítottak. Ide kattintva megnézhető, hogyan kapcsolható be a teljes titkosítás a BitLocker segítségével a Windows-on, ide kattintva pedig ugyanez FileVault segítségével, ha macOS-t használ.
  • A nem biztonságos WiFi-hálózatok kockázatai vezetékes egér és beépített billentyűzet segítségével elkerülhetők.
  • Érdemes megtanulni, hogyan ismerhető fel a kétirányú tükör. Ezek valóban ritkák a hétköznapi életben, de léteznek. Tegye az ujját a tükör felületére: ha rést lát az ujja és a tükörkép között, akkor az egy normális tükör. Ha nincsen rés, akkor valószínű, hogy kétirányú tükörrel találkozott.

Használjon VPN-szolgáltatást, amellyel titkosíthatók az elküldött és beérkező adatatok akár folyamatosan, akár csak olyan esetekben, amikor a biztonság különösen fontos. Ilyen lehet például, amikor nem biztonságos WiFi-hálózatra kell csatlakozni.