Ma van a sajtószabadság világnapja – „Tisztelt újságíró! Kérését nem engedélyezem!”

„Ma nemcsak a magyar sajtót érik fájdalmas veszteségek, hanem a magyar emberek információhoz jutásának lehetőségei is folyamatosan csorbulnak. A szűkülő médiatér mindannyiunk szabadságát korlátozza, a demokráciát gyengíti (…) Elvileg a magyar állam elkötelezett a tájékoztatás mellett, legalábbis Magyarország Alaptörvényében az szerepel, hogy az állam biztosítja a szabad tájékoztatás feltételeit, továbbá hogy elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét. Ennek ellenére a tájékoztatás és információhoz jutás szabadsága bizony sérül Magyarországon. Az állami, közfeladatokat ellátó személyek, szervezetek, testületek, minisztériumok, politikusok nagyon gyakran nem válaszolnak az újságírói megkeresésekre” – írja a Telex május 3-án, a sajtószabadság világnapján közzétett cikkében.

A Telex létezésének első száz napján ötvenkét megkeresést küldött magyar minisztériumoknak, és mindössze kilenc esetben kapott választ. A szerkesztőség munkatársainak kéréseire/kérdéseire az operatív törzs rendre nem válaszol, a kórházakba nem jutnak be, a mentőszolgálat alig reagál – az egészségügyi dolgozóknak egyszerűen meg van tiltva, hogy szabadon beszéljenek az újságírókkal. A teljes cikk itt olvasható >>>

Itt jegyezzük meg, hogy Győr Város Önkormányzatatának sem a vezetői, sem pedig a sajtót tájékoztatni hivatott (fizetett!) hivatalnokai még csak válaszra sem méltatják az Infovilág szerkesztősége hivatalos információkéréseit. Holott munkatársaink konkrét és lényeges kérdésekkel fordulnak a győri városháza uraihoz és hölgyeihez, akiknek minden bizonnyal kínos lenne írásba adniuk mulasztásaikat. Ha nem így lenne, minden bizonnyal készséggel és tisztességgel válaszolnának, miként az Európában szokás – a sajtó létezése óta, kivéve a diktatúra, a személyi kultusz éveit. Netán hazánkban, és a többi között egyik nagyvárosában arrafelé hátrál a hivatalosság? Ha igen, akkor viszont kötelessége a sajtónak minden rendelkezésre álló módon és eszközzel megakadályozni azt a folyamatot. Mi, az Infovilág munkatársai fölvállaljuk ezt a küzdelmet, és meglátjuk, mire megy a dölyfös (ideiglenes!) hatalom a jó két évtized óta folyamatosan frissülő híreket közzé tevő elektronikus újság szerkesztőségével.   (Rajz: Pápai Gábor)