Madrid is kötelezővé teszi a maszkviselést

(Alicantei tudósítónktól) Csütörtöktől Madridban is kötelező lesz a távolságtól független maszkviselés. A közösség vezetői bejelentették azt is, hogy limitálják a családi és baráti összejöveteleket, a szórakozóhelyek nyitva tartását, valamint szeptembertől bevezetnének egy úgynevezett „Covid-19 kiskönyvet”, mely az oltási könyvhöz hasonlítana. La Rioja már most jelezte, hogy szeptember 15-re halasztja az iskolakezdést, hogy legyen idejük felkészülni a biztonságos oktatásra. A TUI után a Jet2 légitársaság is bejelentette, hogy a brit kormány által kihirdetett karanténkötelezettség miatt törli a Nagy-Britanniából Spanyolországba tartó járatait. (Nyitó kép: Fotó: Madrid es Noticia)

Madrid is kötelezővé tette a maszkviselést. A közösség vezetői tervezetet készítettek a koronavírus megfékezésére, ennek részeként hirdették ki a távolságtól független maszkhasználatról szóló szabályt. A dokumentumban szerepel az is, hogy mostantól limitálják a családi és baráti összejövetelek létszámát, korlátozzák a szórakozóhelyek nyitvatartási idejét, az éjszakai bároknak, diszkóknak pedig vezetniük kell egy nyilvántartást is a vendégeik adatairól.

elpais_1.jpg

Fotó: El País

Szeptembertől emellett bevezetnének egy úgynevezett „Covid-19 kiskönyvet”, amely hasonló lenne az oltási kiskönyvhöz. Azok kapnának ilyet, akik átestek a fertőzésen, vagy pedig tesztelték őket. Emellett Madrid tovább növeli a fertőzötteket összegyűjtő nyomkövetők számát és még gyakoribb tesztelésbe kezdenek azért, hogy ne kelljen újra teljes karantént hirdetni a közösségben úgy, mint márciusban.

lavanguardia_3.jpg

Fotó: La Vanguardia

A szájmaszkok használata csütörtöktől lesz kötelező nyílt és zárt térben, függetlenül attól, hogy fenntartható-e másoktól a 1,5-2 méteres távolság. Azok mentesülnek a szabály alól, akik még nem töltötték be a 6. életévüket, sportolnak vagy valamilyen légzőszervi betegséggel küzdenek. Az összejöveteleken legföljebb 10 ember vehet részt, a szórakozóhelyek pedig hajnali 1 óra után már nem fogadhatnak vendégeket és fél 2-ig be kell zárniuk. Továbbá minden vendégnek közölnie kell a nevét, telefonszámát és a személyiigazolvány-számát.

tourinews.jpeg

Fotó: TouriNews

Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke azt is bejelentette kedden, hogy a madridi Expó területén ismét felállítanak két ideiglenes kórházat addig, amíg el nem készül a járványban érintett betegek befogadására szolgáló intézmény. Így ideiglenesen a két kempingkórházba szállítják majd át a betegeket, hogy tehermentesítsék az egészségügyi intézményeket.

noticias_para_municipios.jpg

A madridi expón felállított kórház 2020 tavaszán (Fotó: Noticias para municipios)

Madrid az elmúlt 24 órában 90 új fertőzöttet regisztrált. Náluk egyelőre nincs járványveszély, ugyanis rengeteg madridi utazott el az ország különböző régióiba vakációzni. A főváros a nyári hónapokban rendszerint kiürül.

Nem vonta vissza a brit kormány a karanténkötelezettséget. A Kanári- és a Baleári-szigetek, valamint két félszigeti régió, Valencia és Andalúzia is kérte a britektől, hogy vizsgálják felül a döntést, ugyanis a náluk regisztrált betegek száma nem indokolja a szélsőséges döntést. Boris Johnson kormánya a napokban jelentette be, hogy mindenkinek, aki Spanyolországból Nagy-Britanniába érkezik, két hétre karanténba kell vonulnia. A TUI légitársaság augusztus 9-ig törölte a félszigetre érkező  összes járatát. Hétfőn a Jet2 jelentette be, hogy augusztus 9-ig nem repül a szigetekre, a félszigetre tervezett járatait pedig augusztus 16-ig szünetelteti. Utóbbi azt jelenti, hogy Almeríaba, Alicantéba, Málagába és Murciába sem érkeznek Jet2 gépek Nagy-Britanniából.

dreamstime.jpg

Fotó: Dreamstime

A spanyol kormány „igazságtalannak” és „megalapozatlannak” érzi a britek döntését és továbbra is hangsúlyozza, hogy Spanyolország biztonságos, a gócpontok pedig ellenőrzés alatt vannak tartva. A spanyol turizmus övön aluli ütést kapott a döntéssel, ugyanis Spanyolország a turisztikai bevételének nagy részét a brit nyaralóknak köszönheti. Kedden Németország is közzétette ajánlását a spanyol nyaralásokkal kapcsolatban. Angela Merkel kormánya nem javasolja a németeknek, hogy Katalóniába, Navarrába vagy Aragóniába, tehát Spanyolország legfertőzöttebb régióiba utazzanak. A holland vezetés pedig Barcelona elkerülését kéri állampolgáraitól.

espansion.jpg

Fotó: Espansion

Az egészségügyi minisztérium illetékesei keddi sajtótájékoztatójukon 905 új fertőzöttet jelentettek be hétfőről keddre. Ezek azok a betegek, akiket a megbízható PCR-tesztekkel teszteltek. La Rioja régió elnöke közölte, hogy szeptember 15-re halasztja el minden korosztály tanévkezdését. A döntést azzal indokolta, hogy több időre lesz szükségük az egészségvédelmi és biztonsági protokoll kialakítására. Tarragona, Navarra, Baszkföld és Asztúria mindeközben újabb fertőzött területeket jelentett be.

Velük együtt összesen már 361 gócpontot figyelnek az egészségügyi hatóságok Spanyolországban.