Mától: havi 9 eurós német tömegközlekedési bérletjegy

Mától az utazók augusztus 31-ig havonta mindössze kilenc euróért használhatják a városi tömegközlekedés minden eszközét. A „9-Euro-Ticket” a kiválasztott hónapban korlátlan számú utazásra jogosítja fel tulajdonosát a regionális vonatokon, az S- és U-Bahn meg a metró járatain, valamint a buszokon és villamosokon.

A közlekedési szövetségek összekapcsolásával lehetőség nyílik arra, hogy egész Németországot felfedezzük tömegközlekedési eszközök segítségével. A 9 eurós jegy nem érvényes a távolsági közlekedés vonatjáratain (például IC vagy ICE), illetve a távolsági buszjáratokon sem. A jegyek mostantól megvásárolhatók Németország-szerte a jegyautomatáknál, a pályaudvarokon vagy online a Deutsche Bahn értékesítési csatornáin. A 6 éven aluli gyermekek ingyen utazhatnak.

A 6 évesnél idősebbek tehát 9 eurót (nem egészen 3600 forintot) fizetnek a jegyért egy hónapra. Ez az akció nem tartalmaz külön gyerekjegy-opciót. A kerékpár-szállításra az adott közlekedési szövetség feltételei érvényesek. További információk itt találhatók, tessék kattintani!

Hasonlóról a MÁV is értesítette a sajtót: a nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők korlátlan magyarországi vasúti utazásra alkalmas vakációbérleteket vehetnek.

A 15, 30, 60, 90 napig érvényes, szezonális bérletek az érvénytartamon belül korlátlan számú utazásra jogosítanak másodosztályon, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. teljes belföldi hálózatán, a bérlettel nem kell váltani gyorsvonati pótjegyet sem, arra viszont figyelni kell, hogy a többi feláras vonat csak az adott vonatra érvényes felár megfizetésével vehető igénybe.

A bérlet jegypénztárban és MÁV applikációban váltható meg augusztus 25-ig, és érvénytartamtól függően legfeljebb szeptember 30-ig használható fel a kiválasztott időponttól az érvénytartamnak megfelelően.

A 90 napos bérlet 34 900 forintért vásárolható meg július 1-jéig; a 24 900 forintért megváltható 60 napos bérlet augusztus 1-jéig vehető meg, a 15 900 forintba kerülő 30 napos augusztus 11-ig kapható, a 15 napos bérletet pedig augusztus 25-éig lehet megvenni 9900 forintért.

Tavalyelőtt nyáron 504 (!) vakációbérletet vásároltak, a járványhelyzetben megváltozott utazási-nyaralási szokások miatt a 15 napos változat volt a legnépszerűbb.

A havi budapesti tömegközlekedési bérlet a közoktatásban tanulóknak, továbbá egyetemistáknak, főiskolásoknak 3450 Ft, tehát csak kevéssel olcsóbb, mint a hasonló, németországi bérlet, ami viszont távolsági vonatokra nem érvényes, ám valamennyi német város helyi közlekedésére igen. Valljuk be: egész hónapos országjáró vonatozásra aligha van ideje (és pénze) a magyar diákoknak, helyben viszont valamennyien naponta többször is utaznak.